Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Afrodyzjaki na walentynkową kolację

Walentynki już w ten weekend. Niezależnie od tego czy jesteś ich zwolenniczką czy zagorzałą przeciwniczką, twój mężczyzna z pewnością doceni jeśli przygotujesz na ten wieczór coś wyjątkowego. Nasza propozycja ucieszy z pewnością zarówno twojego mężczyznę jak i ciebie. Łatwa w przygotowaniu kolacja walentynkowa z wykorzystaniem afrodyzjaków. Gwarantujemy udany wieczór, nie tylko pod względem doznań smakowych. 

Selerowo – marchewkowa przystawka

przystawka

Seler i marchewka są mniej popularnymi afrodyzjakami. Te warzywa, które kojarzą nam się głównie z bulionem i sałatką jarzynową, można wykorzystać jako przystawkę. Nasza propozycja to „lekka” wersja selera – jego nać i korzeń marchewki. Do kolacji walentynkowej, warto przygotowywać lekkostrawne rzeczy, dlatego proponujemy połączyć te warzywa z hummusem. Pokrój marchewkę w krótkie słupki a z selera usuń tzw. „łyka”. Przełóż je na talerz a obok postaw miseczkę z hummusem. Możesz przygotować go samodzielnie, choć gwarantujemy, że ten kupiony w sklepie jest równie smaczny, a niektórym osobom wręcz smakuje bardziej niż ten domowy. Lekko, smacznie i romantycznie.

Imbirowe danie główne

truskawki

To, że imbir jest afrodyzjakiem wiedzą już chyba wszyscy. Podobnie jak ostrygi, które są naszą propozycją na walentynkowe danie główne. Aby mieć pewność, że ostrygi będą świeże, kup je tego samego dnia w zaufanym sklepie. Nie wymagają one prawie żadnego wcześniejszego przygotowania. Trzeba je otworzyć przy pomocy noża i delikatnie odciąć od górnej i dolnej muszli i zostawić na jednej z połówek. Należy je polać sosem ze startego imbiru oraz papryczki chilli, połączonych z sokiem z cytryny, octem ryżowym i świeżą kolendrą. Ostrygi polej sosem. Smacznego!

Dla tych, którzy nie są fanami owoców morza polecamy pierś z kurczaka gotowaną na parze, marynowaną w startym imbirze z czosnkiem, pieprzem i solą. Do tego przygotuj sałatę z sosem winegret.

Wegańska wersja dania głównego z imbirem, to ulubione gatunki sałat ze świeżym awokado i ogórkiem. Do tego karmelizowany imbir i sos z oliwy, soku z cytryny i sosu sojowego.

Truskawkowy deser

Aby deser także był z dodatkiem afrodyzjaków, najlepiej wykorzystać truskawki. Proponujemy oklepaną, ale sprawdzoną wersję truskawek z czekoladą. Wystarczy rozpuścić ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej a następnie maczać w niej truskawki, trzymając za ogonki. Najlepiej zanurzyć je trochę ponad połowę, żeby czerwień ładnie kontrastowała z czekoladą. Odłóż truskawki na papier do pieczenia, żeby czekolada zastygła.

Alkoholowa wersja truskawkowego deseru to nic innego jak zmiksowane truskawki wymieszane z szampanem lub winem musującym, podawane w eleganckich kieliszkach.

Aby kolacja walentynkowa była udana, nie trzeba jej poświęcać całego dnia. Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby zadowolić ukochanego i nie padać ze zmęczenia po kilku godzinach spędzonych w kuchni.

 

One Ping

  1. Pingback:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *