Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Mrożenie żywności – co trzeba wiedzieć?

Idealnym sposobem na przedłużenie trwałości jedzenia bez użycia chemii, jest jego mrożenie. To także odpowiedź na marnowanie żywności, którą tonami wyrzucamy na śmietnik. Kolejnym argumentem na korzyści płynące z mrożenia jest całoroczny dostęp do zdrowych warzyw i owoców. Co trzeba wiedzieć o mrożeniu żywności zanim się tego podejmiemy?

Po pierwsze: można mrozić wszystko

Dokładnie wszystko. Zarówno chleb jak i ciasto na chleb. Owoce, warzywa, mięso, wędliny, kiełbasy, zupy, ryby, sery – wszystko. Warto mieć w domu plastikowe woreczki, nie te foliowe tylko plastikowe, które można dobrze zamknąć. Dzięki temu produkty na dłużej zachowają świeżość a plastikowy worek zapobiegnie dostaniu się do jedzenia bakterii. Dobrym rozwiązaniem jest także zainwestowanie w plastikowe pojemniki, które oprócz tego, że zabezpieczą jedzenie przed bakteriami to dobrze reagują na niskie temperatury. W przeciwieństwie do tych szklanych, które mogą pęknąć jeśli woda pod wpływem niskiej temperatury, zwiększy swoją objętość.

mrożenie 2

Jak mrozić?

Najpierw trzeba dokładnie opłukać, w zimnej wodzie, mrożone produkty. Owoce mrozimy w całości, warzywa można podzielić na mniejsze części. Inne produkty spożywcze także porcjujemy. Kromki chleba należy rozdzielić folią aluminiową, żeby się nie posklejały. Tak samo z kawałkami ciasta. Zupę warto przelewać do mniejszych woreczków plastikowych lub pojemników, żeby odmrażać porcje a nie większą ilość. Trzeba pamiętać, żeby przy odgrzewaniu zupy, dopuścić do jej zagotowania. Produkty mączne, takie jak na przykład pierogi czy kluski, trzeba mrozić osobno. Jeśli nie posiadasz specjalnej szuflady w lodówce, najlepiej użyj do tego deski do krojenia. Połóż ją w zamrażarce i układaj kolejno pierogi. Wystarczy kilkanaście minut, żeby ciasto z zewnątrz się zmroziło a po tym czasie możesz przekładać pierogi do jednego woreczka w zamrażarce. Dzięki temu nie będą się sklejać.

Warzywa przed zamrożeniem trzeba oczyścić z ewentualnego piasku czy innych zabrudzeń. Następny krok to porcjowanie i w końcu blanszowanie. Ta metoda pozwala zachować jędrność i sprężystość warzyw po rozmrożeniu a także ładny kolor. Zagotuj w garnku wodę i zanurz w niej warzywa, najlepiej na specjalnym sicie. Po minucie wyjmij sito i przepłucz całą jego zawartość zimną wodą. Teraz możesz mrozić warzywa i cieszyć się ich smakiem kiedy tylko zechcesz. Warto zastosować metodę opisaną przy okazji produktów mącznych, ponieważ łatwiej będzie wtedy porcjować mrożonki.

Mrożąc mięso i ryby najlepiej umyć je dopiero po rozmrożeniu. Dobrze jest grupować produkty już w zamrażarce. Na jednej półce warzywa i owoce. Na drugiej produkty gotowe do jedzenia po rozmrożeniu a na trzeciej surowe mięso.

mrożenie 3

Jak rozmrażać?

Najlepiej w lodówce. Wyjmij odpowiednią porcję mrożonych produktów i połóż do lodówki. Dzięki temu zaoszczędzisz nieco energii, ponieważ lodówka nie będzie musiała ochładzać wnętrza. W dużym stopniu zrobią to za nią rozmrażane produkty.

Warzywa można wrzucać od razu do wody lub na patelnie a owoce do koktajlu. Nie trzeba ich rozmrażać. Chyba, że chcesz zjeść je na surowo. Pierogi i produkty mączne, najlepiej wrzucać na wodę. Zazwyczaj lekko się je „podgotowuje” i mrozi, dlatego konieczne jest ich ugotowanie.

Jak długo przechowywać?

Produkty które były wcześniej przygotowane, można trzymać jedynie przez dwa miesiące od dnia zamrożenia. Najlepiej datować pojemniki i woreczki, żeby mieć pewność, że wszystko co podajesz rodzinie będzie zdrowie i świeże. Mięso drobiowe i ryby może być mrożone przez trzy miesiące. Czerwone mięso ma dłuższy termin – sześć miesięcy. Tak samo jak warzywa i owoce – mogą leżeć w zamrażarce nawet pół roku.

Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów nie można ponownie zagrażać, ponieważ wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia. Zapomnij o mrożeniu jedzenia, którego data ważności już minęła. Możesz oczywiście mrozić je wcześniej, co zwiększy czas ich przydatności do spożycia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *