Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak wyczyścić piekarnik?

Święta coraz bliżej i już niedługo czeka nas wielkie gotowanie i pieczenie na wigilijną kolację. Zanim na kilka dni zamieszkamy w kuchni, trzeba ją przecież generalnie wysprzątać, tak jak i całe mieszkanie. Nie do wyobrażenia jest przecież makowiec pieczony w brudnym piekarniku. Przedstawiamy domowe sposoby na to jak wyczyścić piekarnik. 

Z uwagi na to, że w piekarniku przygotowujemy potrawy, powinien on być dokładnie wyczyszczony i najlepiej bez użycia żrących środków chemicznych. Trzeba pamiętać, że zaschniętego jedzenia nie da się tak od razu wyczyścić i nie jest to krótki proces, jednak czysty, błyszczący piekarnik powinien być najlepszą nagrodą za cały trud sprzątania. Żeby cieszyć się czystym piekarnikiem, trzeba przygotować dużą miskę, gąbkę, pół szklanki płynu do mycia naczyń, pół szklanki octu oraz opakowanie sody oczyszczonej. Najpierw trzeba rozgrzać piekarnik do 50 stopni a w tym czasie do miski wlać płyn do naczyń, zasypać go sodą oczyszczoną, a to wszystko zalać octem. Mieszanka może mocno zareagować, ale trzeba całość wymieszać i odczekać aż opadnie piana.

Po wyłączeniu piekarnika, kiedy będzie jeszcze ciepły, trzeba całą mieszankę dokładnie rozprowadzić po całym piekarniku i pozostawić na kilka godzin, dlatego najlepiej zrobić to wieczorem, żeby rano można było go spokojnie wyczyścić.

Rano do miski nalewamy ciepłą wodę i ostrą stroną gąbki, dokładnie czyścimy piekarnik. Oczywiście tłuszcz i zaschnięte elementy, nie zejdą od razu, ale po porządnym szorowaniu, pozbędziemy się całego brudu z piekarnika.

Wbrew pozorom, najtrudniejsze do wyczyszczenia są drzwi piekarnika, dlatego najlepiej jest je wykręcić i dokładnie doczyścić pojedyncze elementy, dzięki temu, lepiej będzie się czyścić wnętrze piekarnika.

Po dokładnym szorowaniu, trzeba zetrzeć cały płyn do naczyń. Nie jest to proste, jednak szmatka płukana w wodzie, przyniesie pożądany efekt. Ważne, żeby jak najmniej płynu zostało w piekarniku.

Po wszystkim trzeba rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i pozostawić na godzinę. Zapach może nieco przerazić, także dym, który będzie się wydobywał z piekarnika, ale jest to normalna procedura przy wypalaniu piekarnika po czyszczeniu.

Czysty piekarnik będzie dumą każdej Pani Domu a pieczenie w nim, będzie przyjemne jak nigdy dotąd. Ważne jest jednak, żeby mimo wszystko przeprowadzić ostatni punkt, czyli czyszczenie, ponieważ mimo, że są to organiczne produkty i nie szkodzą, to lepiej, żeby piekarnik był wolny od tego typu związków, żeby maksymalnie cieszyć się świątecznymi potrawami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *