Home / Aktualności / Jak zastosować trend zero waste w kuchni?

Jak zastosować trend zero waste w kuchni?

Zero waste to trend, który zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie. Jeśli zastanawiacie się, na czym polega jego fenomen, a także, w jaki sposób można zastosować go w kuchni, to mamy dla Was kilka porad.

Zero waste to pewnego rodzaju ekologiczny styl i filozofia życia. Z języka angielskiego oznacza dosłownie „zero marnowania”. Polega na ograniczeniu produkcji śmieci, odzyskiwaniu produktów z recyklingu i ponownym ich wykorzystaniu w dowolny sposób, a także przygotowywaniu posiłków bez marnotrawienia resztek jedzenia. Jak ten trend wykorzystać w kuchennym zaciszu?

Używaj toreb wielokrotnego użytku

Jednorazowe reklamówki zniknęły ze sklepów już jakiś czas temu. Warto czerpać z tej ekologicznej dyrektywy korzyści i przyzwyczaić się do toreb wielokrotnego użytku, które dobrze jest nosić ze sobą podczas każdych zakupów i nie wydawać pieniędzy na nowe.

Jeśli posiadamy w domu zakupione wcześniej plastikowe reklamówki z mocnego, wytrzymałego materiału, można je wykorzystać przy każdych kolejnych zakupach, aż do ich zniszczenia się. Wówczas należy je wyrzucić do odpowiedniego kontenera, który zajmie się ich recyklingiem.

Znacznie lepszym pomysłem jest natomiast materiałowa torba na zakupy. Będzie nam służyć wiele lat, a w razie przetarcia można ją zacerować. Ponadto produkty w niej przechowywane, szczególnie owoce i warzywa, będą mogły oddychać, przez co nie stracą na jakości podczas transportu do domu. Lniane torby sprawdzą się znakomicie do przechowywania zakupionego pieczywa. Sprawią, że pozostanie dłużej świeże i nie spleśnieje, co najwyżej nie zjedzone po wielu dniach sczerstwieje. Wówczas można je wykorzystać na grzanki do zupy!

Zrób pojemniki ze… słoików

Jeśli możesz, zrezygnuj z plastikowych opakowań do przechowywania żywności w kuchennych szafkach oraz lodówce. Często zostaje w nich zapach po poprzednich posiłkach lub produktach, a także zdarza się, że jedzenie psuje się w nich znacznie szybciej.

W celu przechowywania sypkich produktów, takich jak przyprawy, kasze, mąka, cukier czy makaron możesz użyć niepotrzebnych czystych słoików! Szklane opakowanie wyeksponuje ich zawartość, a ponadto przedłuży ich świeżość. Butelki również możesz wykorzystać ponownie, np. do przygotowania domowej nalewki, zlania naparu lub… jako wazon na cięte kwiaty! Poza tym takie rozwiązanie jest estetyczne i wpisuje się w ekologiczne trendy designerskie.

Zaplanuj listę zakupów

Kolejną rzeczą, jaką dobrze opanować, aby zastosować trend zero waste w swoim życiu i wpisać go na stałe w codzienne czynności to planowanie zakupów. Zawsze rób listę produktów, które są potrzebne. Staraj się nie kupować tego, co zbędne. A jeśli już, kup to, co ma długą datę przydatności do spożycia, by mieć pewność, że jeśli nie zjesz tego w ciągu kolejnych kilku dni, to nie zmarnuje się.

Co więcej, nigdy nie chodź do sklepu, gdy jesteś głodny. Ssanie w żołądku często bywa złym doradcą, a w koszyku lądują produkty, które nie są nam zupełnie potrzebne, tylko chwilowo mamy na nie apetyt. Tak, jak na cokolwiek innego, by tylko pozbyć się głodu. Dlatego dobrze robić zakupy ok. godzinę, dwie po obiedzie.

Naucz się gotować z resztek

Warto nauczyć się wykorzystywania jedzeniowych resztek. Nie chodzi wyłącznie o resztki całych posiłków, choć równie dobrze jest, żeby te również się nie zmarnowały. Z porcji rosołu można zrobić zupę pomidorową, a jeśli zostanie trochę ugotowanej kaszy, można dodać ją do sałatki lub pierogów z ciecierzycą.

Jeśli jednak w lodówce zostanie mały kawałek ogórka, otwarta połowa jogurtu, a w szafce resztka makaronu nie spisujmy ich na straty. Małe ilości można wykorzystać dla jednej osoby na drugie śniadanie do pracy! Z makaronu, ogórka i jogurtu można zrobić małą sałatkę na wynos, wystarczy doprawić ją przyprawami. Dzięki temu składniki nie zmarnują się i nie przeterminują, czekając na swoje drugie życie, którego mogą nie doczekać.

Pamiętaj, że z każdych pozostałości da się coś wymyślić. Można do nich coś dokupić, ale nie pozwól, by to, co zalega w kuchni, wylądowało ostatecznie w koszu.

Tych kilka porad przybliży nas do dbania o środowisko i życiu w stylu eko. Im więcej uda nam się zrobić, wypracowując w sobie powyższe nawyki, tym większa szansa na produkcję mniejszej ilości śmieci. Trend zero waste ma wiele odmian, ale warto zacząć od małych kroczków, by móc osiągnąć wielki sukces.

www.womanmagazine.pl

 

Zobacz również

Zlew narożny – w jakiej kuchni ?

Wszyscy marzymy o przestronnych kuchniach, w których z łatwością zmieści się całe wyposażenie. Niestety, często …

Za bezpodstawne zamieszczenie na etykiecie haseł takich jak „ekologiczny”, „wegański”, „hipoalergiczny” będą grozić kary

Kosmetyki z nowymi opakowaniami już w sklepach. To efekt nowego prawa Producenci kosmetyków muszą obecnie …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *