w

Jogurt naturalny – przepis na zdrowie

Wszyscy chcemy cieszyć się dobrym samopoczuciem i doskonałym zdrowiem przez długie lata, dlatego warto zwracać uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu. Jednym z elementów zdrowej diety jest jogurt naturalny. Sprawdź, dlaczego warto na stałe włączyć go do jadłospisu.

 

Moda na zdrowe odżywianie opanowała cały świat i… oby nigdy nie przeminęła! Należy zwracać uwagę na to, co mamy na talerzu i czego używamy do przygotowania posiłków. Czyni tak coraz więcej Polaków. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę CBOS, już 48% z nas uważa, że do poprawy zdrowia najbardziej przyczynia się właściwe odżywianie. Z roku na roku zwiększa się również liczba tych, którzy dopiero planują zacząć dbać o swoje zdrowie i kondycję. Pierwszym krokiem do sukcesu jest zmodyfikowanie codziennego jadłospisu tak, aby znalazło się w nim jak najwięcej cennych produktów.

Bogactwo ukryte w jogurcie naturalnym

Jednym z produktów, który powinien znaleźć się w diecie każdego, kto chce się zdrowo odżywiać, jest jogurt naturalny. Powstaje on w wyniku samoczynnego zakwaszania mleka, a jego dobroczynne działanie na nasz organizm doceniano już w czasach starożytnych. Przede wszystkim zawiera on dużą ilość wapnia, który wzmacnia nasze kości. Szklanka jogurty, (na przykład Jogurt naturalny Gęsty Bakoma) zapewnia dawkę wapnia, która zaspokaja w około 40% nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. To również źródło magnezu i potasu. Ale jogurt posiada także właściwości, których nie ma żaden inny produkt spożywczy. Zawiera bakterie ze szczepu Lactobacillus, które chronią naturalną florę bakteryjną jelit i przyspieszają jej regenerację po leczeniu antybiotykami lub infekcjach układu pokarmowego. Jest też dobrze przyswajany przez nasz organizm, bo nie zawiera laktozy, której wiele osób nie toleruje.

Jogurt naturalny na diecie redukcyjnej

Po jogurt naturalny mogą sięgnąć nawet ci, którzy preferują nieco bardziej wyrazisty i słodki smak. Wystarczy go zmiksować lub rozetrzeć z ulubionymi owocami, by stworzyć pełne witamin koktajle owocowe. Takie przysmaki zawierają o wiele mniej kalorii niż jogurty smakowe. Mogą więc stanowić element tzw. diety jogurtowej (zwanej też „biurową”), która ma na celu redukcję masy. Podstawowym zaleceniem przy tej diecie jest jedzenie jogurtu naturalnego 3-4 razy dziennie. Ponieważ oprócz niego można spożywać pieczywo, warzywa i owoce, dieta jogurtowa nie pozbawia organizmu niezbędnych składników odżywczych. Rolę pierwszego posiłku dnia doskonale spełnią koktajle owocowe z blendera lub musli z jogurtem. Już trzy kubeczki kremowego nabiału dziennie poprawiają perystaltykę, przyspieszają spalanie tłuszczu i gwarantują stopniową utratę wagi.

Jogurt na każdą pogodę

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko chorób serca, wzmacnia kości i stawy, pomaga kontrolować masę ciała i reguluje przemianę materii. Warto go więc jeść codziennie i o każdej porze roku. Jego walory powinniśmy docenić zwłaszcza jesienią i zimą, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki wirusów i bakterii. Zawarte w nim witaminy A, B1, B12 oraz PP (znana również jako witamina B3 lub niacyna) podnoszą odporność organizmu. Jogurt naturalny to również źródło selenu i cynku – pierwiastków wspierających układ immunologiczny. Jedzenie produktu jesienią i zimą pomoże nam uniknąć przeziębienia i grypy. Jego dobroczynne działanie odczujemy już po kilkunastu dniach.

Jogurt naturalny można jeść na wiele sposobów. Bez względu na to, w jakiej formie wykorzystamy go w naszej kuchni, jest on cennym źródłem korzyści dla naszego zdrowia, kondycji i odporności.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Must have jesieni: biżuteria inspirowana naturą

bielizna sloggi majtki sloggi

Bielizna Sloggi dostępna w drogieriach Rossmann