Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Kawiarka – jak wybrać by nie żałować zakupu?

Największą popularnością cieszą się oczywiście we Włoszech. Również w Stanach Zjednoczonych, czy Szwecji używa się ich bardzo często w domowych warunkach. Jakiś czas temu zawitały również do Polski i zdobyły sobie całą rzeszę sympatyków, zwłaszcza wśród osób, które doceniają smak dobrze zrobionej kawy. Kawiarki, bo to o nich tu mowa, wprowadziły do naszego kraju nowe smaki oraz nową jakość tego aromatycznego napoju.

Można nawet powiedzieć, że stały się standardem świadczącym o dobrym stylu życia, gdyż ich obecność możemy zaobserwować zarówno w prywatnych domach, jak i filmach, serialach, czy też telewizyjnych spotach reklamowych. Czy każdy powinien zatem zainwestować w kawiarkę? Jak wybrać model odpowiedni do swoich potrzeb? O tym, i o wielu innych niuansach z tym związanych, poniżej.

Kawiarki – podstawowe różnice

Chcąc kupić sobie kawiarkę, warto na pewno orientować się, czym różnią się poszczególne modele – poza wzornictwem – i jaki ma to wpływ na korzystanie z nich, cenę produktu, czy też parzoną z ich pomocą kawę. Dlatego warto wiedzieć między innymi, że:

  • najczęściej używanymi materiałami do produkcji kawiarek są stopy aluminiowe lub stalowe,
  • aluminiowe kawiarki wiąże się często z charakterystycznym posmakiem kawy, który nie każdemu może przypaść do gustu,
  • dzisiejsze kawiarki aluminiowe posiadają certyfikaty, świadczące o tym, że stop wykorzystany do ich produkcji jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia,
  • kawiarek nie myje się przy pomocy środków chemicznych (zarówno modeli z aluminium, jak i stalowych), ponieważ może to doprowadzić do powstania w ich wnętrzu niebezpiecznych substancji,
  • w przypadku kawiarek stalowych pojemność ich pozwala użytkownikowi na wybór modelu, który może pomieścić kawę na 2,4,6 lub 10 espresso (w przypadku stopu aluminiowego jest to 1,2,3,6,9,12 i 18 filiżanek tej mocnej odmiany kawy),
  • w zależności od materiału występują różnice w kształcie kawiarki (stalowe mają bardziej obłe wzornictwo, podczas gdy aluminiowe posiadają mocno zarysowanie krawędzie).


Dla osób lubiących mocną kawę

Kawa z kawiarki ma sporo mocniejsze właściwości niż espresso z ekspresu ciśnieniowego lub każdego innego urządzenia do jej parzenia. Wybierając odpowiedni model, warto tu zwrócić uwagę na to, by miał większą pojemność, niż potencjalnie potrzebujemy. Wówczas to o wiele bardziej satysfakcjonująca będzie ilość zaparzonego napoju – zwłaszcza o poranku, gdzie podwójne espresso może uratować cały dzień aktywności. Trzeba też pamiętać, że o ile kawiarka nie posiada reduktora lub nie został on dodatkowo zakupiony, to trzeba w niej zaparzyć dokładnie tyle kawy, ile przewidział producent – inaczej może zawieść nasz smak, a już na pewno nie osiągniemy odpowiedniej jakości ulubionego napoju ze świeżo zmielonych ziaren.

Rodzaje kawiarek

Wiemy już, że kawiarki wykonuje się ze stali lub aluminium i można ten fakt uznać za podstawowy podział tego typu produktów dla kawoszy. Na tym jednak nie kończy się temat, gdyż współczesny rynek operuje w ramach tego asortymentu nie tylko całą masą sprawdzonych marek kawiarek, ale również takimi ich nietypowymi rodzajami, jak między innymi kawiarka indukcyjna, czy też elektryczna (zdecydowanie najdroższa z całej oferty).

Artykuł ten postanowiliśmy stworzyć dzięki pasji do kawy, którą podzielił się z nami sklep internetowy ŚwieżoPalona.pl

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *