Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Regionalne przysmaki – kuchnia polska

Kuchnia polska jest różnorodna, przepełniona najróżniejszymi smakami, niebanalna a przede wszystkim pyszna. Swoje wpływy miała tutaj oczywiście kuchnia niemiecka, tatarska, ruska i żydowska, nie mniej jednak nadal jest to nasza POLSKA kuchnia. Zróżnicowanie na tle regionalnym powstało w głównej mierze przez dostępność poszczególnych produktów oraz zamożność. Nie da się jednak ukryć też faktu, że dużo zrobił też okres zaborów, który przypieczętował te różnice.

Góralskie smaki

Kuchnia ta nie należy do tych wykwintnych, a tym bardziej dietetycznych. Ceni się te dania przede wszystkim za to, że są syte i mięsne. Najważniejsze jest w końcu to, że dobrze naje się nimi każdy głodny turysta, który wróci zmęczony z górskich szlaków. Górskie ziemie nie są zbyt obfite w plony, dlatego kuchnia ta bazuje w dużej mierze na zbożach, ziemniakach i kapuście. Do tego oczywiście serwuje się mięsiwo rodem z górskich hali, czyli baranina. Nie można zapomnieć również o owczym serze, który jest obowiązkową rzeczą do spróbowania dla każdego turysty. Jadąc w góry nie możemy więc nie skosztować:

Kwaśnicy

Moskoli

Bukty

Kołaczy

Północna polska, czyli witamy na Kaszubach

Pomorze i Kaszuby to regiony kojarzone przede wszystkim z rybami, w końcu to dość oczywiste z racji bliskości do morza i licznych jezior. Łatwo tutaj więc o dania zarówno z ryb słodko, jak i słonowodnych w różnych odsłonach. Główny składnik tej kuchni został podany już w najróżniejszych odsłonach, dlatego w zależności od tego, w jaki koniec kaszub zawitamy, możemy znaleźć w karcie różnorakie kombinacje. Często są one serwowane z warzywami, ziemniaczkami, bądź chlebem. Na drugim miejscu można znaleźć gęsinę, która jednak staje się coraz rzadszym widokiem w restauracjach. Jeśli przytrafi się Państwu wycieczka na północ naszego pięknego kraju, zachęcamy do zjedzenia:

Śledzia w zalewie octowej

Zupę rybną

Kresy na talerzu

Na obecny wygląd kuchni kresów wpływ miało wiele narodów, które dzisiaj zamieszkują tereny Białorusi, Litwy, czy Ukrainy. Nie trudno więc odnaleźć w niej smaki żydowskie, tatarski, rosyjskie, ormiańskie, tureckie, a nawet rumuńskie. Głównymi składnikami są produkty rolnicze i leśne, a najbardziej znane potrawy kresów są szykowane na stoły w całej Polsce. Na talerzach najczęściej możemy dopatrzyć się wieprzowiny i drobiu. Wszystko to przygotowane jest w taki sposób, że bogaty smak tych prostych składników pamięta się bardzo, bardzo długo. Na liście szczególnie popularnych dań jest:

Chłodnik litewski

Solanka

Kutia

Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Wyjątkowe kujawy

Kujawy to region najbogatszy w smaki region w Polsce. Znajduje się tam mieszanka kaszubsko-mazowiecko -wielkopolską, dzięki której mamy okazję jeść zarówno potrawy rybne, jak i dziczyznę z owocami leśnymi oraz dania mięsne z warzywami. Kujawy to kraina bogata we wszystkie dobra, jakie może tylko przynieść nam ziemia. Dzięki temu uzyskaliśmy nietypową, bardzo indywidualną, ale przede wszystkim unikatową kuchnię, której smak trudno zapomnieć po wyjeździe z tych terenów. W karcie dań rodem z kujaw możemy odnaleźć:

Zupę na kwasie kapuścianym

Schab kujawski

Żurek

Galicyjskie dania

Kuchnia ta znana jest bardziej pod nazwą małopolską. Obecny kształt nabrała przez wpływy austriackie, w szczególności wiedeńskie. Nie oznacza to jednak, że nie ma ona nic wspólnego z polską, w końcu to właśnie kuchnia galicyjska dawniej była wyznacznikiem kuchni polskiej. Jeśli przyjrzymy się dokładnie geograficznemu podziałowi kuchni małopolskiej, możemy dopatrzeć się bardziej szczegółowego rozgraniczenia na kuchnie podhalańską, huculską, krakowską (małopolską, zachodniogalicyjską), lwowską (wschodniogalicyjską). Na terenach kuchni galicyjskiej możemy zjeść między innymi:

Barszcz biały

Szpecle

Golonkę z musztardą

Kuchnia małopolska

Kurpie to wręcz synonim darów lasu. Mowa tutaj nie tylko o dziczyźnie, ale również o owocach lasu, wśród których znajdziemy grzyby, jagody, borówki i miód. Dziczyzna to jednak nie jedyne mięsiwo podawane na talerzach. Obok dzików i sarniny znajduje się również drób, a wszystko to leży na posłaniu z rozmaitych warzyw bądź kaszy. Wśród dań rodem z Kurpiów znajdziemy między innymi:

Babkę ziemniaczaną

Kaczkę z jabłkami

Kaszanki

Comber z dzika po kurpiowsku

Kuchnia warmińsko – mazurska

Znana jest przede wszystkim z ryb i produktów leśnych oraz rolniczych. Łatwo dostępne produkty są łączone w taki sposób, że nie łatwo zapomnieć wspaniałego smaku, na który wpływ miała dobrze znana nam już kuchnia niemiecka, rosyjska i mazowiecka (owoce leśne). Zapamiętajcie te informacje i wybierzcie się na wakacje na północno-wschodni kraniec Polski, gdzie możecie zasmakować:

Białą kiełbasę w piwie

Grzybki ze śmietanką

Mazurski gulasz

Zupę z ryb i raków

Smaki Podlasia

Ziemniaki na Podlasiu górą – bliny, kartacze i babka ziemniaczana to codzienność w tym regionie. Wpływ na smaki wywarli sąsiedzi w postaci – Rosji, Litwy i Białorusi, którzy pozostawili dość widoczne ślady na kulturze kulinarnej tego regionu. Do tego swoje 3 grosze dołożyła ludność żydowska i tatarska, przez co uzyskaliśmy unikatową na cały świat kuchnia Suwalszczyzny. Z racji, że tereny te znane są ze swoich jezior, nie możemy zapomnieć o rybach słodkowodnych, które dość często goszczą na talerzach. Jeśli natomiast chodzi o ziemniaczane szaleństwo, to możemy upolować w restauracyjnym menu:

Kartacze

Bliny litewskie

Babkę lub kiszkę ziemniaczana

Śląskie przysmaki

Z tym regionem kojarzymy kuchnię ciężką, sytą i kaloryczną. Nic w tym dziwnego, zapracowany górnik nie marzy o niczym innym, jak pożywny posiłek, który da mu siły do ciężkiej pracy. Dzięki temu jednak ma ona swój specyficzny charakter znany w całej Polsce i w najróżniejszych krajach. Renoma śląskiego jedzenia, to wypracowana przez śląskie gospodynie receptura na pyszne mięso i ziemniaczane pyzy. Do dań najbardziej znanych w regionie zaliczymy:

Gołąbki jarskie

Poleśniki

Bachora

Krupniok

Kuchnia wielkopolska

Na obecny kształt, a raczej smak kuchni wielkopolskiej wpływ miała przede wszystkim kuchnia niemiecka i śląska, co szczególnie widać w zamiłowaniu do ziemniaków. Bulwy są podawane wraz z mięsem, które jest najczęściej wieprzowiną lub wołowiną. Nie mniej jednak znajdą się również potrawy z gęsiny, czy drobiu. Jadąc do Poznania nie zapomnijcie wpaść na obiad, a zaraz po nim na pyszny deser:

Poznańskie szagówki (kopytka)

Kaczka po poznańsku

Rogale Świętomarcińskie

Autor artykułu
Artykuł przygotowała specjalizująca się w kuchni polskiej restauracja Okrasa na wrocławskim rynku.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *