Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Obiad studencki: jedz przez cały tydzień za mniej niż 50 zł

Student głodny jest zły, a że nie ma zbyt wiele w portfelu, musi mocno kombinować, gdy domowe słoiki się skończą. Przedstawiamy tygodniowy jadłospis składający się z łatwych w przygotowaniu i różnorodnych dań, które można przygotować ze składników wartych mniej niż 50 złotych – specjalnie na obiad studencki.

Koszt składników uśredniliśmy na podstawie cen z największych hipermarketów. Wszystkie ilości pomyślano tak, żeby danie nadawało się dla jednej do dwóch osób, w zależności od apetytu. Koszt wszystkich składników, za wyjątkiem oleju, soli, pieprzu i cukru, to 48,60 zł.

Poniedziałek: makaron z kurczakiem i sosem beszamelowym

Składniki na studencki obiad:

Pojedynczy filet z kurczaka – 4,5 zł

Pół paczki makaronu – 3,70 zł (400 g)

50 g masła – 3,20 zł (kostka)

2 łyżki mąki – 1,50 zł (1 kg)

Szklanka mleka – 2 zł (1 litr)

Mielona gałka muszkatołowa – 1,50 zł

Sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj. Fileta umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż. W rondelku roztop masło, dodaj dwie łyżki mąki i dobrze wymieszaj, żeby powstała zasmażka, a następnie stopniowo dodawaj mleko do chwili powstania gęstego, kremowego sosu. Jeśli jest zbyt rzadki poczekaj, aż odparuje. Na koniec dopraw go pieprzem, solą i gałką. Makaro wyłóż na talerz, połóż na niego kurczaka i polej całość sosem.

 

Wtorek: placki z cukinii z sosem czosnkowym

Składniki na studencki obiad:

Jedna duża cukinia – 1,50 zł

Śmietana 18% – 2,4 zł (400 g)

Ząbek czosnku – 1,50 zł (1 główka)

1 jajko – 3 zł (6 sztuk)

1 łyżka mąki (kupiona wcześniej)

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, posyp solą i pozostaw na 10 minut, żeby puściła soki. Następnie odlej wodę i dodaj do cukinii jajko, mąkę i dodatkowe przyprawy i przemieszaj całość, by powstała w miarę gęsta masa. W międzyczasie do kubka jogurtu dodaj dwa drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dopraw solą i pieprzem,. Placki usmaż na złocisto i jedz z sosem czosnkowym.

 

Środa: naleśniki z białym serem i jabłkami (5 sztuk)

Składniki na studencki obiad:

0.5 szklanki mleka (kupione wcześniej)

0,5 szklanki mąki (kupiona wcześniej)

1 jajko (kupione wcześniej)

1/3 szklanki wody (zwykła lub gazowana)

Szczypta soli

Olej lub masło (kupione wcześniej)

Cukier

Biały ser – 4 zł (250 g)

1 jabłko – 0,30 zł

Mąkę z jajkami, mlekiem, wodą i solą połącz w misce intensywnie mieszając (lub mikserem, jeśli go masz). Do ciasta można dodać 1,5 łyżki roztopionego masła, żeby później nie smarować nim patelni. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Pół paczki białego sera połącz z łyżką jogurtu/śmietany i z cukrem. Jabłka pokrój wedle uznania i usmaż na maśle z dodatkiem cukru do miękkości i zrumienienia. Nadzienie nałóż na naleśniki i zawiń.

 

Czwartek: udko z kurczaka z sałatką w stylu greckim

Składniki na studencki obiad:

1 udko z kurczaka – 2 zł

Przyprawa do kurczaka – 1,50 zł

Pół cebuli – 0,80 zł (1 sztuka)

1 pomidor – 1,20 zł

1 ogórek (lub dwa małe) – 1 zł

1 papryka 1,20 zł

1 opakowanie sera sałatkowego typu feta – 3 złote

Udko natrzyj przyprawą do kurczaka z każdej strony i zostaw na około pół godziny w lodówce. Pomidora, ogórek i paprykę pokrój na duże kawałki, a cebulę w pióra i wrzuć do miseczki. Na górę dodaj pokruszony ser feta i zalej całość dwoma łyżkami oleju.

Udko umieść w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) wcześniej natartej olejem i piecz w 200 stopniach przez około pól godziny, Jeśli nie masz piekarnika, usmaż udko na patelni, a gdy się zrumieni, podduś pod przykryciem do miękkości, również przez około 20 minut do pół godziny.

 

Piątek: makaron z białym serem

Składniki na studencki obiad:

Makaron (kupiony wcześniej)

Pół paczki białego sera (kupiony wcześniej)

Dwie łyżki masła (kupione wcześniej)

Szczypta cukru

Makaron (najlepiej świderki, muszelki lub tym podobne) ugotuj, obsyp go pokruszonym serem, polej całość roztopionym masłem, oprósz cukrem i wymieszaj. Gotowe!

 

Sobota: Placki ziemniaczane

0,5 kg ziemniaków – 1 zł (za kilogram)

1 jajko (kupione wcześniej)

2 łyżki mąki (kupiona wcześniej)

Śmietana (kupiona wcześniej)

Sól i pieprz

Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odsącz tyle soku, ile zdołasz (ale nie cały, żeby kotlety nie były zbyt suche), dodaj jajko, mąkę, przyprawy i wymieszaj całość do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron i podawaj ze śmietaną.

 

Niedziela: kotlety mielone z ziemniakami i mizerią

Składniki na studencki obiad:

250 g mięsa mielonego – 4 złote

Ziemniaki (kupione wcześniej)

1 średni ogórek – 1 zł

Pół cebuli (kupiona wcześniej)

1 jajko (kupione wcześniej)

Bułka tarta – 2,5 zł

Pół bułki pszennej – 0,30 zł (cała bułka)

Śmietana  (kupiona wcześniej)

Sól i pieprz

Bułkę zalej wodą i postaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki i postaw je na gazie oraz pokrój ogórka na plasterki. Gotowe umieść w misce, oprósz solą i pozostaw na 15 minut.

Po 10 minutach do miski włóż mięso, drobno posiekaną cebulę, odsączoną z wody bułkę, jajko, sól i pieprz. Zacznij mieszać całość rękami, w międzyczasie dodając po odrobinie zimniej wody, Wyrabiaj masę do chwili, gdy będzie gładka i zacznie odrywać się od dłoni.

Odlej wodę z ogórków, dodaj łyżkę śmietany, sól, pieprzy i dokładnie wymieszaj – mizeria jest gotowa.

Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na złocisto z obu stron. Ziemniaki odcedź i podawaj z kotletami i mizerią oraz tłuszczem ze smażenia.

 

One Comment

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *