Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

Przepis pochodzi z książki Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia

To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka.

Składniki na 4 porcje

1 kg dyni hokkaido lub piżmowej

pestki z dyni

Czytaj:   Cukrzyca epidemią XXI wieku

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 cm kłącza imbiru

1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła

1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili

1 łyżka miodu

2 łyżki octu jabłkowego

1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie

½ małego słoika powideł śliwkowych

olej rzepakowy

sól himalajska

Przygotowanie

1. Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Czytaj:   Zero waste home w łazience

2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą.

3. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.

5. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się chrupiące (około 10 minut).

Czytaj:   To ostatni moment, aby kupić odkurzacz o wydajności energetycznej większej niż 900 W

6. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą.

7. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej  niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni.

8. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

Wskazówki:

1. Dynię można przechowywać w całości, w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10–15°C, maksymalnie 6 miesięcy.

2. Dynię można też zamrozić (najlepiej surową, pokrojoną w kawałki) i przechowywać do 12 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *