Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

Przepis pochodzi z książki Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia

To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka.

Składniki na 4 porcje

1 kg dyni hokkaido lub piżmowej

Czytaj:   3 pomysły baristów na najlepszą kawę

pestki z dyni

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 cm kłącza imbiru

1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła

1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili

1 łyżka miodu

2 łyżki octu jabłkowego

1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie

½ małego słoika powideł śliwkowych

olej rzepakowy

sól himalajska

Przygotowanie

1. Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Czytaj:   #Zerowaste – czyli dlaczego świadomy konsument chce się ograniczać?

2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą.

3. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.

5. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się chrupiące (około 10 minut).

Czytaj:   Jak rozpocząć przygodę z zero waste home w domu?

6. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą.

7. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej  niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni.

8. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

Wskazówki:

1. Dynię można przechowywać w całości, w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10–15°C, maksymalnie 6 miesięcy.

2. Dynię można też zamrozić (najlepiej surową, pokrojoną w kawałki) i przechowywać do 12 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *