w , ,

Jagody goji proste przepisy kulinarne

Jagody goji są uważane za te składniki pokarmowe, które charakteryzują się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych, dlatego ich włącznie do diety może mieć doskonały wpływ na nasz organizm i na pewno warto się na to zdecydować. Co więc można z nich zrobić, jakie przepisy zastosować? Takie pytanie pojawia się u tych wszystkich osób, które myślą o tym, by spróbować tego właśnie składnika żywieniowego.

Jagody goji – czym są?

Jagody Goji a więc Licium Barbarum są znane jako owoce długowieczności. Używane były już około 2 tysiące lat temu na terenie Chin i Tybetu. Owoce należą do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory czy papryka. Są delikatne i mają zróżnicowaną barwę od jasnoróżowej do purpurowej. Mają wielorakie zastosowanie między innymi w chorobach płuc, serca czy wątroby. Mogą chronić również przed problemami z nerkami. Jednak to nie koniec zalet tego owocu. Jagody mają również działanie poprawiające nasz wzrok, wzmacniające kości, mięśnie, oczyszczają krew. Charakteryzują się działaniem opóźniającym starzenie się skóry.

Bogactwo składników

Jest faktem, że owoce goji zawierają wiele substancji odżywczych i dlatego są tak cenne dla nas. Mamy tam aż 15% protein do tego 21 minerałów i 19 aminokwasów. Dzięki temu są to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawarte tam polisacharydy wpływają na działanie układu odpornościowego, nienasycone kwasy tłuszczowe działają na odpowiednią pracę mózgu oraz systemu nerwowego. Jest tam również wiele cennej dla nas witaminy C. Znajduje się w nich więcej witaminy C niż w pomarańczach i więcej betakarotenu niż w marchwi. Znajdziemy tam więcej żelaza niż w steku wołowym, cynk i wapń będą działać na nasze kości.

Jak spożywać?

Jeśli chodzi o spożywanie owoców goji w różnych kuchniach w różny sposób się je stosuje. W kuchni chińskiej stosowane są suszone owoce, które są namaczane a potem gotowane. W USA są to jagody traktowane jako zdrowa żywność i dodawane między innymi do zup, ryżu oraz jako składniki nadające się do kurczaka i wieprzowiny. Jedzone są jako sucha przekąska, która ma lekko cierpki smak, przygotowywać można z nich również sok czy herbatki ziołowe. Są uznawane za bardzo dobry dodatek do ciast czy jogurtu. W naszym kraju bez problemu kupimy suszone owoce czy soki, szczególnie, gdy zainteresujemy się ofertą sklepów internetowych.

Przepisy

Sałatka z owocami goji i kiełbasą

Prosty przepis na sałatkę z dodatkiem owoców goji, kiełbasy, sera patros i zielonej sałaty. Do przyprawienia można zastosować sól, oliwę, szczypior.

Sałatka z goji i pasztetu pieczonego

Połączenie domowego pieczonego pasztetu, papryki czerwonej, miksu sałat oraz jagody goji. Odwirowany mix sałat mieszamy z pokrojonym w kostkę pasztetem, paskami papryki i owocami goji.

Sernik z jagodami goji

Przykład zastosowania jagód goji w słodkich przekąskach. Z dodatkiem ciasta i sera dostarczymy do organizmu wiele cennych składników z owoców goji. Dla miłośników słodkości będzie to pewna forma alternatywy, która dostarczy nie tylko cukru, ale również innych wartościowych składników odżywczych.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklepagnex.pl, specjalizujący się w sprzedaży zdrowej żywności – między innymi jagód goji.


  1. Przepisy na makaron. 5 prostych i szybkich dań
  2. Frytkownica beztłuszczowa – czy warto ją kupić?
  3. 9 pomysłów na wykorzystanie skorupek po jajkach

Originally posted 2017-03-02 11:44:59.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kamica nerkowa

Kamica nerkowa – co to jest? Objawy i leczenie kamicy nerkowej

choroba-wiencowa

Przyczyny choroby wieńcowej