Home / Zdrowie / Kiełki – co trzeba o nich wiedzieć?

Kiełki – co trzeba o nich wiedzieć?

Są bardzo zdrowe, smaczne i mają wiele witamin i składników odżywczych. Hoduje się je w specjalny sposób, ale od niedawna zawojowały hipermarkety i sklepy ze zdrową żywnością. Kiełki – bo o nich mowa, to młode pędy znanych i lubianych roślin. Zobacz jak hodować je w domu i jakie korzyści płyną z ich jedzenia.

Są niezastąpionym źródłem witamin zimą, kiedy nie mamy w ogrodzie własnych warzyw a te sklepowe nie są w najlepszej formie. Oprócz witamin z grupy B, mają także dużo witaminy C, D i E a także wiele cennego magnezu, żelaza, wapnia a nawet błonnika!
Mają bardzo mało kalorii i są polecane osobom dbającym o linię. Nie podrażniają żołądka ani nie powodują wzdęć czy gazów. Wzmacniają włosy i paznokcie, dzięki wysokiej zawartości wapnia. Pobudzają mózg do lepszej pracy i są dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest przydatny zwłaszcza kobietom w ciąży.

Z jakich warzyw można wyhodować kiełki?

  • soczewicy
  • brokułów
  • siemienia lnianego
  • pszenicy
  • słonecznika
  • rzeżuchy
  • rzodkiewki
  • buraków
  • grochu
  • owsa
  • lucerny
  • fasoli

Jak je wyhodować?

Najpierw należy kupić nasiona, z których powstaną kiełki. Muszą to być specjalnie oznaczone, najlepiej pochodzące ze sklepu ze zdrową żywnością nasiona przeznaczone do kiełkowania.

Można kupić specjalna maszynę, na której po wysypaniu na nią nasion i zastosowaniu się do przepisu, wyrosną smaczne kiełki. Warto zaopatrzyć się w specjalne słoiki do kiełkowania, które zwiększają gwarancję na powodzenie całego przedsięwzięcia. Można też hodować je w specjalnym lnianym woreczku lub nawet zwykłym słoiku.

kiełki (1)

Jak wyhodować kiełki w zwykłym słoiku?

Zalej nasiona chłodną wodą (2 x objętość nasion) i zostaw na całą noc. Przykryj słoik gazą i zwiąż np. gumką recepturką. Następnego dnia wylej nadmiar wody i przepłucz kiełki 2 razy chłodną wodą, nie ściągając gazy ze słoika. Słoik musi być ustawiony „na skos”, żeby odpływał z niego nadmiar wody. Każdego dnia przepłukuj kiełki minimum 2 razy. Słoik powinien stać na blacie w kuchni, żeby mieć dostęp do świeżego powietrza. Nie można go zamykać w szafce ani lodówce. Po 4 – 5 dniach, kiełki będą gotowe! Smacznego!

Możesz dodawać je do kanapek, sałatek, przystrajać dania główne i zupy albo chrupać bez dodatków.

Warto wiedzieć: 

  • Po każdym kiełkowaniu wyparz słoik, żeby zapobiec powstawaniu bakterii
  • Jeśli na kiełkach pojawi się pleśń, musisz wyrzucić całą hodowlę
  • Dokładnie osusz kiełki po wyhodowaniu
  • Przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *