Są bardzo zdrowe, smaczne i mają wiele witamin i składników odżywczych. Hoduje się je w specjalny sposób, ale od niedawna zawojowały hipermarkety i sklepy ze zdrową żywnością. Kiełki – bo o nich mowa, to młode pędy znanych i lubianych roślin. Zobacz jak hodować je w domu i jakie korzyści płyną z ich jedzenia.
Są niezastąpionym źródłem witamin zimą, kiedy nie mamy w ogrodzie własnych warzyw a te sklepowe nie są w najlepszej formie. Oprócz witamin z grupy B, mają także dużo witaminy C, D i E a także wiele cennego magnezu, żelaza, wapnia a nawet błonnika!
Mają bardzo mało kalorii i są polecane osobom dbającym o linię. Nie podrażniają żołądka ani nie powodują wzdęć czy gazów. Wzmacniają włosy i paznokcie, dzięki wysokiej zawartości wapnia. Pobudzają mózg do lepszej pracy i są dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest przydatny zwłaszcza kobietom w ciąży.
Z jakich warzyw można wyhodować kiełki?
- soczewicy
- brokułów
- siemienia lnianego
- pszenicy
- słonecznika
- rzeżuchy
- rzodkiewki
- buraków
- grochu
- owsa
- lucerny
- fasoli
Jak je wyhodować?
Najpierw należy kupić nasiona, z których powstaną kiełki. Muszą to być specjalnie oznaczone, najlepiej pochodzące ze sklepu ze zdrową żywnością nasiona przeznaczone do kiełkowania.
Można kupić specjalna maszynę, na której po wysypaniu na nią nasion i zastosowaniu się do przepisu, wyrosną smaczne kiełki. Warto zaopatrzyć się w specjalne słoiki do kiełkowania, które zwiększają gwarancję na powodzenie całego przedsięwzięcia. Można też hodować je w specjalnym lnianym woreczku lub nawet zwykłym słoiku.
Jak wyhodować kiełki w zwykłym słoiku?
Zalej nasiona chłodną wodą (2 x objętość nasion) i zostaw na całą noc. Przykryj słoik gazą i zwiąż np. gumką recepturką. Następnego dnia wylej nadmiar wody i przepłucz kiełki 2 razy chłodną wodą, nie ściągając gazy ze słoika. Słoik musi być ustawiony „na skos”, żeby odpływał z niego nadmiar wody. Każdego dnia przepłukuj kiełki minimum 2 razy. Słoik powinien stać na blacie w kuchni, żeby mieć dostęp do świeżego powietrza. Nie można go zamykać w szafce ani lodówce. Po 4 – 5 dniach, kiełki będą gotowe! Smacznego!
Możesz dodawać je do kanapek, sałatek, przystrajać dania główne i zupy albo chrupać bez dodatków.
Warto wiedzieć:
- Po każdym kiełkowaniu wyparz słoik, żeby zapobiec powstawaniu bakterii
- Jeśli na kiełkach pojawi się pleśń, musisz wyrzucić całą hodowlę
- Dokładnie osusz kiełki po wyhodowaniu
- Przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień
Originally posted 2016-03-10 15:45:58.