Artykuły

  • polityka zero waste
    w

    Politykę zero waste można łatwo wdrożyć do swojego życia. Skorzysta na tym zarówno środowisko, jak i nasz portfel

    Dlaczego wyrzucam rocznie 235 kg produktów spożywczych? – to pytanie powinien zadać sobie każdy z nas. Statystyki pokazują bowiem, że głównym „producentem” wyrzucanej żywności są gospodarstwa domowe (53%), a przeciętny Polak w ciągu roku marnuje właśnie około 235 kg jedzenia. Traci na tym nie tylko nasz portfel, ale i całe środowisko. Czas dokonać wyboru. I […] Więcej

  • polskie produkty
    w

    Kupuj świadomie polskie produkty lokalnie

    W czasie pandemii dużo pisze się o świadomych zakupach. Począwszy od świadomych zakupów w ogóle (w kontekście kupowania dobrych jakościowo), po korzystanie z usług i kupowanie w lokalnych firmach. W czasach pandemii tym bardziej cieszy fakt, że zaczęła się ogólnopolska akcja „kupuj świadomie produkt polski”, którą zainicjował prezydent Andrzej Duda. Czy wiecie, że dla siedmiu […] Więcej

  • najpopularniejsze dania na świecie
    w ,

    Najpopularniejsze dania na świecie: kulinarne podróże przez smakowe ikony

    Kuchnia jest nieodłączną częścią każdej kultury, a wiele dań stało się prawdziwymi kulinarnymi ikonami rozpoznawalnymi na całym świecie. Najpopularniejsze dania na świecie odzwierciedlają zarówno tradycje, jak i różnorodność smaków, które zdołały przekroczyć granice krajów i kontynentów. Włochy, Japonia, Tajlandia, Stany Zjednoczone czy Francja to tylko niektóre z miejsc, których kulinarne arcydzieła zyskały światową sławę. W […] Więcej

  • w ,

    Do sałat, makaronu i… maseczek. Sekrety oliwy z oliwek

    Ma przyjemny smak i jest doskonałym dodatkiem do potraw. Oliwa z oliwek sprawdzi się nie tylko w kuchni – jej lekka konsystencja sprawia, że można z powodzeniem stosować ją jako naturalny kosmetyk. Może w związku z tym zafundujesz sobie dziś wieczorem mini salon piękności?   Pyszne lekarstwo Oliwa z oliwek jako dodatek do potraw ochroni […] Więcej

  • w

    Robienie przetworów wynika nie tylko z chęci oszczędzania

    Robienie przetworów na zimę to domena aż 75% Polaków. Tak wynika z badania Barometr Providenta. Przygotowują je przede wszystkim osoby powyżej 59 roku życia oraz ludzie w wieku 25–39 lat. Spiżarniane półki są zapełniane wekami najczęściej w domach zamieszkałych przez co najmniej pięć osób. Warto też zauważyć, że mężczyźni zajmują się przygotowywaniem przetworów równie często […] Więcej

  • w

    Warzywa i owoce – jak przekonać do nich dzieci ?

    Rok szkolny coraz bliżej, dlatego pamiętajmy, aby w plecaku zamiast słodyczy czy chipsów – znalazły się warzywa i owoce. Przede wszystkim sami dajmy przykład swoim dzieciom. Do jakich wskazówek powinniśmy się stosować, aby zachęcić najmłodszych do jedzenia owoców i warzyw? Czym skorupka za młodu … Według doniesień polskie dzieci nie spożywają wystarczającej ilości warzyw i […] Więcej

  • przepis na chleb
    w

    Przepis na chleb

    Przepis na chleb: świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to bez wątpienia sposób na smaczne śniadanie. A jak uzyskać takie frykasy od ręki? Podpowiadamy, jak przygotować w domowym zaciszu chleb własnej roboty, który będzie kusił smakiem i zapachem, a przy tym dostarczał dawkę zdrowej energii.   Przepis na chleb: […] Więcej

  • w

    Smoothie mango-kokos z migdałami

    Klasyczne, owocowe koktajle przygotowywane na bazie mleka, można nieco urozmaicić dodając do nich bakalie, a nabiał zastępując mleczkiem kokosowym. Migdały i wiórki w towarzystwie mango to wersja na pożywne smoothie, które dostarczy smakowitej energii. Składniki (2 porcje): · 1 duże lub 2 małe, bardzo dojrzałe owoce mango (około 600 g) · 400 ml mleczka kokosowego […] Więcej

  • Przepis na sernik
    w

    Przepis na sernik ze słonym karmelem i popcornem

    Wiosenne porządki, przedświąteczne zakupy, dekorowanie domu, czy długie godziny w kuchni spędzone na przygotowywaniu menu pełnego pysznych potraw, które zaskoczą bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Przed świętami zwykle dużo się dzieje i mamy ręce pełne pracy. Warto w tym okresie skorzystać z pomocy urządzeń, które nie tylko usprawnią i umilą naszą aktywność w kuchni, ale i […] Więcej

  • zupa dyniowa
    w

    Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    Przepis pochodzi z książki Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej […] Więcej

  • w

    3 pomysły baristów na najlepszą kawę

    Pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Czarna, bądź z dodatkiem mleka, poprawi nastrój i pozwoli przetrwać chłodne, jesienne dni. Aromatyczna, gorąca kawa to najlepsze antidotum na chandrę. Jesień to czas, w którym szczególnie chętnie sięgamy po kawę. Towarzyszące nam w tym okresie chłód, brak słońca i zmęczenie sprawiają, że nie wyobrażamy sobie bez niej dnia. Oto […] Więcej

  • lunchbox sniadaniowka dla ucznia
    w

    Idealny lunchbox dla ucznia

    Lunchbox to pudełko, bez którego obecnie nie może obejść się praktycznie żadne dziecko w szkole. Rodzice coraz częściej rezygnują z przygotowywania codziennie kanapek dla swojej pociechy, zamiast tego stawiając na bardziej urozmaicone rozwiązania. Sałatki, jogurty, zdrowe przekąski – teraz coraz więcej dzieci je takiego rodzaju posiłki na przerwach szkolnych, a lunchbox pozwala na odpowiednie przechowywanie […] Więcej

  • cebula
    w

    Biała, żółta czy czerwona? Cebula cebuli nierówna

    Nazywanie Polski Cebulandią jest jak najbardziej na miejscu, ponieważ jesteśmy trzecim w Europie producentem tego warzywa. A popyt jest ogromny, bo cebula jest ważnym składnikiem wielu kuchni świata, od Meksyku, przez Hiszpanię i Szwajcarię (Berno ma nawet Festiwal Cebuli) po Indie, gdzie jest bazą tamtejszego, klasycznego chutneya. Poza tym, cebula cebuli nierówna – każda z […] Więcej

  • w ,

    Idealne przekąski na imprezę sylwestrową

    Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski na imprezę, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości! Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, […] Więcej

  • Dyniowe spaghetti
    w

    Dyniowe spaghetti na zdrowie

    Chociaż jesień często kojarzy się z szarością za oknem, jej dary w postaci sezonowych warzyw i owoców są bardzo kolorowe, smaczne i wartościowe. Główną bohaterką tej pory roku bezsprzecznie jest dynia – nie tylko w postaci rozświetlonych lampionów na Halloween, ale też w formie przetworów, zup czy wypieków! Dynia jest bogata w korzystne dla zdrowia składniki. Mnóstwo witamin […] Więcej

  • w

    Kawiarka – jak wybrać by nie żałować zakupu?

    Największą popularnością cieszą się oczywiście we Włoszech. Również w Stanach Zjednoczonych, czy Szwecji używa się ich bardzo często w domowych warunkach. Jakiś czas temu zawitały również do Polski i zdobyły sobie całą rzeszę sympatyków, zwłaszcza wśród osób, które doceniają smak dobrze zrobionej kawy. Kawiarki, bo to o nich tu mowa, wprowadziły do naszego kraju nowe […] Więcej

  • Kasza gryczana
    w

    Biała kasza gryczana?

    Kasze gryczaną znamy wszyscy i wiemy jak wygląda. Jest brązowa a w środku biała. Skąd zatem pomysł na białą kaszę gryczaną? Czy to nowa odmiana? Czy aby na pewno jest zdrowa? A może to bomba naładowana chemią? Odpowiadamy na wszystkie pytania i wątpliwości związane z białą kaszą gryczaną. Chociaż bardziej znana jest nam kasza gryczana […] Więcej

  • własna kiełbasa
    w

    Robienie domowej kiełbasy

    Bez wątpienia nasi rodacy są wielkimi fanami kiełbas i rzeczywiście wiele osób decyduje się na ich spożywanie. Jednak to co dostajemy w sklepach często odbiega od smaków, które będzie można określać pozytywnie. Dlatego coraz częściej pojawiają się również pomysły na to, by samodzielnie bawić się w robienie tego wędliniarskiego przysmaku. I rzeczywiście jest taka możliwość, […] Więcej

  • w

    Torty ślubne – inspiracje

    W Polsce wciąż wiodą prym piętrowe torty ślubne, na których szczycie dumnie stoi figurka przypominająca Państwa Młodych. Często zdarza się tak, że nie są one dopasowane do rzeczywistego wyglądu pary młodej, ot zwykła ślubna figurka ze sklepu z gadżetami. Jak to zmienić? Przyjdź do cukiernika z gotowym projektem wymarzonego tortu ślubnego. Oto kilka naszych propozycji. […] Więcej

  • w

    Jak przechowywać jedzenie?

    Żeby jedzenie się nie marnowało trzeba wiedzieć jak je przechowywać. Oto garść porad dzięki, którym w lodówce będą tylko świeże produkty spożywcze. JABŁKA Można je przechowywać nawet przez 3 tygodnie w lodówce, bez konieczności pakowania. AWOKADO Jeśli jest jeszcze niedojrzałe, powinno spokojnie odpoczywać na blacie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe awokado należy schować do lodówki. Może […] Więcej

  • w

    Obiad studencki: jedz przez cały tydzień za mniej niż 50 zł

    Student głodny jest zły, a że nie ma zbyt wiele w portfelu, musi mocno kombinować, gdy domowe słoiki się skończą. Przedstawiamy tygodniowy jadłospis składający się z łatwych w przygotowaniu i różnorodnych dań, które można przygotować ze składników wartych mniej niż 50 złotych – specjalnie na obiad studencki. Koszt składników uśredniliśmy na podstawie cen z największych […] Więcej

  • jak nie marnować jedzenia
    w

    Jak zmniejszyć ilość jedzenia, które marnuje się w Twoim domu? To prostsze, niż myślisz!

    Każdego roku w Polsce marnują się całe tony żywności. Ile dokładnie? Tutaj dane różnią się w zależności od konkretnego badania. Najczęściej mówi się jednak o około 5 milionów ton. I choć największy udział w tym wyniku mają oczywiście korporacje, sklepy spożywcze i szeroko pojęta branża gastronomiczna, to o zmiany na lepsze może zadbać też każda […] Więcej