Artykuły

  • w ,

    Do sałat, makaronu i… maseczek. Sekrety oliwy z oliwek

    Ma przyjemny smak i jest doskonałym dodatkiem do potraw. Oliwa z oliwek sprawdzi się nie tylko w kuchni – jej lekka konsystencja sprawia, że można z powodzeniem stosować ją jako naturalny kosmetyk. Może w związku z tym zafundujesz sobie dziś wieczorem mini salon piękności?   Pyszne lekarstwo Oliwa z oliwek jako dodatek do potraw ochroni […] Więcej

  • w

    Robienie przetworów wynika nie tylko z chęci oszczędzania

    Robienie przetworów na zimę to domena aż 75% Polaków. Tak wynika z badania Barometr Providenta. Przygotowują je przede wszystkim osoby powyżej 59 roku życia oraz ludzie w wieku 25–39 lat. Spiżarniane półki są zapełniane wekami najczęściej w domach zamieszkałych przez co najmniej pięć osób. Warto też zauważyć, że mężczyźni zajmują się przygotowywaniem przetworów równie często […] Więcej

  • przepis na chleb
    w

    Przepis na chleb

    Przepis na chleb: świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to bez wątpienia sposób na smaczne śniadanie. A jak uzyskać takie frykasy od ręki? Podpowiadamy, jak przygotować w domowym zaciszu chleb własnej roboty, który będzie kusił smakiem i zapachem, a przy tym dostarczał dawkę zdrowej energii.   Przepis na chleb: […] Więcej

  • dania z frytkownicy
    w

    Nie tylko frytki – sprawdź jakie danie przyrządzisz we frytkownicy

    Zastanawiasz się nad kupnem frytkownicy, ale nie wiesz czy ma to sens? W końcu po co kupować urządzanie, w którym przygotujesz tylko jedno danie? Prawda jest jednak taka, że w dobrej frytkownicy możesz przygotować wiele ciekawych potraw, nie tylko frytki. Do jakich dań przyda się takie urządzenie? Oto nasze podpowiedzi. Klasyczna frytkownica służy do smażenia […] Więcej

  • w

    Smoothie mango-kokos z migdałami

    Klasyczne, owocowe koktajle przygotowywane na bazie mleka, można nieco urozmaicić dodając do nich bakalie, a nabiał zastępując mleczkiem kokosowym. Migdały i wiórki w towarzystwie mango to wersja na pożywne smoothie, które dostarczy smakowitej energii. Składniki (2 porcje): · 1 duże lub 2 małe, bardzo dojrzałe owoce mango (około 600 g) · 400 ml mleczka kokosowego […] Więcej

  • Przepis na sernik
    w

    Przepis na sernik ze słonym karmelem i popcornem

    Wiosenne porządki, przedświąteczne zakupy, dekorowanie domu, czy długie godziny w kuchni spędzone na przygotowywaniu menu pełnego pysznych potraw, które zaskoczą bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Przed świętami zwykle dużo się dzieje i mamy ręce pełne pracy. Warto w tym okresie skorzystać z pomocy urządzeń, które nie tylko usprawnią i umilą naszą aktywność w kuchni, ale i […] Więcej

  • zupa dyniowa
    w

    Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    Przepis pochodzi z książki Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej […] Więcej

  • lunchbox sniadaniowka dla ucznia
    w

    Idealny lunchbox dla ucznia

    Lunchbox to pudełko, bez którego obecnie nie może obejść się praktycznie żadne dziecko w szkole. Rodzice coraz częściej rezygnują z przygotowywania codziennie kanapek dla swojej pociechy, zamiast tego stawiając na bardziej urozmaicone rozwiązania. Sałatki, jogurty, zdrowe przekąski – teraz coraz więcej dzieci je takiego rodzaju posiłki na przerwach szkolnych, a lunchbox pozwala na odpowiednie przechowywanie […] Więcej

  • najlepiej spożyć przed
    w

    „Najlepiej spożyć przed” znika z niektórych opakowań w Tesco

    Tesco usuwa etykiety „best before” z wielu świeżych produktów. Pomoże to zmniejszyć ilość produkowanych odpadów i marnowania jedzenia. Supermarket usunie tą informację z około 70 pakowanych owoców i warzyw, aby uniknąć wyrzucania „jadalnego jedzenia”. Są to m.in.  jabłka, ziemniaki, pomidory, cytryny, inne owoce cytrusowe i cebula. Etykiety „Najlepiej spożyć przed…” wskazują, że jakość produktu może (ale […] Więcej

  • cebula
    w

    Biała, żółta czy czerwona? Cebula cebuli nierówna

    Nazywanie Polski Cebulandią jest jak najbardziej na miejscu, ponieważ jesteśmy trzecim w Europie producentem tego warzywa. A popyt jest ogromny, bo cebula jest ważnym składnikiem wielu kuchni świata, od Meksyku, przez Hiszpanię i Szwajcarię (Berno ma nawet Festiwal Cebuli) po Indie, gdzie jest bazą tamtejszego, klasycznego chutneya. Poza tym, cebula cebuli nierówna – każda z […] Więcej

  • w ,

    Idealne przekąski na imprezę sylwestrową

    Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Sprawdź nasze propozycje na gruzińskie przekąski na imprezę, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości! Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, […] Więcej

  • Dyniowe spaghetti
    w

    Dyniowe spaghetti na zdrowie

    Chociaż jesień często kojarzy się z szarością za oknem, jej dary w postaci sezonowych warzyw i owoców są bardzo kolorowe, smaczne i wartościowe. Główną bohaterką tej pory roku bezsprzecznie jest dynia – nie tylko w postaci rozświetlonych lampionów na Halloween, ale też w formie przetworów, zup czy wypieków! Dynia jest bogata w korzystne dla zdrowia składniki. Mnóstwo witamin […] Więcej

  • Kasza gryczana
    w

    Biała kasza gryczana?

    Kasze gryczaną znamy wszyscy i wiemy jak wygląda. Jest brązowa a w środku biała. Skąd zatem pomysł na białą kaszę gryczaną? Czy to nowa odmiana? Czy aby na pewno jest zdrowa? A może to bomba naładowana chemią? Odpowiadamy na wszystkie pytania i wątpliwości związane z białą kaszą gryczaną. Chociaż bardziej znana jest nam kasza gryczana […] Więcej

  • w ,

    Regionalne przysmaki – kuchnia polska

    Kuchnia polska jest różnorodna, przepełniona najróżniejszymi smakami, niebanalna a przede wszystkim pyszna. Swoje wpływy miała tutaj oczywiście kuchnia niemiecka, tatarska, ruska i żydowska, nie mniej jednak nadal jest to nasza POLSKA kuchnia. Zróżnicowanie na tle regionalnym powstało w głównej mierze przez dostępność poszczególnych produktów oraz zamożność. Nie da się jednak ukryć też faktu, że dużo […] Więcej

  • własna kiełbasa
    w

    Robienie domowej kiełbasy

    Bez wątpienia nasi rodacy są wielkimi fanami kiełbas i rzeczywiście wiele osób decyduje się na ich spożywanie. Jednak to co dostajemy w sklepach często odbiega od smaków, które będzie można określać pozytywnie. Dlatego coraz częściej pojawiają się również pomysły na to, by samodzielnie bawić się w robienie tego wędliniarskiego przysmaku. I rzeczywiście jest taka możliwość, […] Więcej

  • w

    Torty ślubne – inspiracje

    W Polsce wciąż wiodą prym piętrowe torty ślubne, na których szczycie dumnie stoi figurka przypominająca Państwa Młodych. Często zdarza się tak, że nie są one dopasowane do rzeczywistego wyglądu pary młodej, ot zwykła ślubna figurka ze sklepu z gadżetami. Jak to zmienić? Przyjdź do cukiernika z gotowym projektem wymarzonego tortu ślubnego. Oto kilka naszych propozycji. […] Więcej

  • w

    Jak przechowywać jedzenie?

    Żeby jedzenie się nie marnowało trzeba wiedzieć jak je przechowywać. Oto garść porad dzięki, którym w lodówce będą tylko świeże produkty spożywcze. JABŁKA Można je przechowywać nawet przez 3 tygodnie w lodówce, bez konieczności pakowania. AWOKADO Jeśli jest jeszcze niedojrzałe, powinno spokojnie odpoczywać na blacie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe awokado należy schować do lodówki. Może […] Więcej

  • jak nie marnować jedzenia
    w

    Jak zmniejszyć ilość jedzenia, które marnuje się w Twoim domu? To prostsze, niż myślisz!

    Każdego roku w Polsce marnują się całe tony żywności. Ile dokładnie? Tutaj dane różnią się w zależności od konkretnego badania. Najczęściej mówi się jednak o około 5 milionów ton. I choć największy udział w tym wyniku mają oczywiście korporacje, sklepy spożywcze i szeroko pojęta branża gastronomiczna, to o zmiany na lepsze może zadbać też każda […] Więcej

  • jak wybrać nóż
    w

    Jak wybrać nóż? 5 marek godnych polecenia

    Podobno prawdziwy mężczyzna nie rozstaje się z nożem. Nie do końca zgadzamy się z „nigdy”, ale dobry nóż to rzeczywiście podstawowe narzędzie. W domu i w podróży. W garażu i w środku leśnej głuszy. Podczas romantycznego spaceru lub spotkania z kolegami. Lista sytuacji, w których nóż może okazać się niezbędny jest naprawdę długa. Prawdziwy mężczyzna […] Więcej

  • polityka zero waste
    w

    Politykę zero waste można łatwo wdrożyć do swojego życia. Skorzysta na tym zarówno środowisko, jak i nasz portfel

    Dlaczego wyrzucam rocznie 235 kg produktów spożywczych? – to pytanie powinien zadać sobie każdy z nas. Statystyki pokazują bowiem, że głównym „producentem” wyrzucanej żywności są gospodarstwa domowe (53%), a przeciętny Polak w ciągu roku marnuje właśnie około 235 kg jedzenia. Traci na tym nie tylko nasz portfel, ale i całe środowisko. Czas dokonać wyboru. I […] Więcej

  • polskie produkty
    w

    Kupuj świadomie polskie produkty lokalnie

    W czasie pandemii dużo pisze się o świadomych zakupach. Począwszy od świadomych zakupów w ogóle (w kontekście kupowania dobrych jakościowo), po korzystanie z usług i kupowanie w lokalnych firmach. W czasach pandemii tym bardziej cieszy fakt, że zaczęła się ogólnopolska akcja „kupuj świadomie produkt polski”, którą zainicjował prezydent Andrzej Duda. Czy wiecie, że dla siedmiu […] Więcej

  • jak przechowywać jedzenie
    w

    Przechowywanie jedzenia: o czym warto pamiętać, przechowując jedzenie w czasie koronawirusa?

    Po dotarciu koronawirusa do Polski zaleca się, by w celu ochrony siebie i innych unikać wychodzenia z domu. Kluczowe jest przede wszystkim stronienie od dużych skupisk ludzi. A tych na pewno nie brak w sklepach, szczególnie tych spożywczych. W związku z tym zrobienie zapasów pozwala znacznie zredukować ilość wyjść do sklepu, może okazać się także […] Więcej