w

Nie tylko frytki – sprawdź jakie danie przyrządzisz we frytkownicy

Zastanawiasz się nad kupnem frytkownicy, ale nie wiesz czy ma to sens? W końcu po co kupować urządzanie, w którym przygotujesz tylko jedno danie? Prawda jest jednak taka, że w dobrej frytkownicy możesz przygotować wiele ciekawych potraw, nie tylko frytki. Do jakich dań przyda się takie urządzenie? Oto nasze podpowiedzi.

Klasyczna frytkownica służy do smażenia różnych produktów w głębokim tłuszczu. Choć może się wydawać, że nadaje się tylko do przygotowywania frytek, to można w niej usmażyć niemalże wszystko: mięso, ryby, owoce morza. Osoby, które dbają o zdrowie i linię powinny się zdecydować na frytkownicę beztłuszczową, w której do obróbki termicznej wykorzystywane jest gorące powietrze. Jeśli zastanawiasz się nad kupnem takiego urządzanie, sprawdź jak wybrać dobrą frytkownicę.


Ryby i owoce morza w tempurze

Większość z nas miała okazje spróbować dań w tempurze, czyli niezwykle delikatnym, chrupiącym cieście. Przepis na tempurę pochodzi z Japonii, zaś ciekawostką jest fakt, że trafiła tam w wieku XVI wraz z jezuitami. Pasuje ona niemal do wszystkiego, owoców morza, warzyw, mięsa, a także owoców.

Jak przygotować tempurę?

Schłodzoną wodę mieszamy z ½ szklanki mąki kukurydzanej i z ½ szklanki mąki pszennej, aż będzie miała konsystencję gęstej śmietany.

Nie przejmuj się powstającymi grudkami, powinny się później wysmażyć.

Frytkownicę należy nagrzać tak do około 180 stopni.

Przygotowane kawałki warzyw, mięsa lub ryb obtaczamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju.

Nie wolno smażyć zbyt wielu kawałków naraz.

Najlepiej nie więcej niż dwie – trzy sztuki, by nie przylegały do siebie. Wyciągamy je, gdy ciasto stanie się rumiane i chrupiące.

Układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu, który pozostanie na ich powierzchni.

Warto pamiętać, że przygotowując ryby, mięczaki lub warzywa ciasto powinno być rzadsze, zaś do owoców morza i tłustych ryb gęstsze.

frytkownica jak wybrać

Wegetariańskie kotleciki z wędzonego tofu

Frytkownica to również doskonałe urządzenie do przygotowywania różnych dań wegańskich, nie tylko warzywnych frytek, lecz choćby wegańskich kotlecików z tofu.

Ich przygotowanie jest niezwykle proste:

Drobno pokrojoną cebulę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, rozgniecionym tofu, bułką, mąką i sosem sojowym.

Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną.

Z gotowej masy formujemy nieduże kotleciki i wrzucamy do frytkownicy na rozgrzany olej.

Można je podawać z zieloną sałatą z pomidorami, lub warzywnymi frytkami.

dania z frytkownicy, frytkownica

Tradycyjne pączki i faworki

Lubisz pączki i faworki? Ale przygotowywanie ich w domu jest dość dużym wyzwaniem, nie chodzi tylko o zrobienie właściwego ciasta, lecz także odpowiednie ich usmażenie by nie były zbyt tłuste. Frytkownica doskonale się do tego będzie nadawać.

Przygotowanie pączków trzeba zacząć od wyrobienia drożdżowego ciasta, tak by było wyrośnięte, dzięki czemu Twoje pączki będą wyśmienite. Dzięki temu, że przygotowujesz je w domu możesz dodać do nich jakie chcesz nadzienie, marmoladę z róży, krem czekoladowy lub konfiturę domowej roboty.

Potem wystarczy wrzucić je do rozgrzanego tłuszczu i smażyć kilka minut. Na koniec nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjne faworki przygotowujemy z mąki, jajek, cukru pudru, śmietany i kieliszka spirytusu. Dobrze wyrobione ciasto trzeba wywałkować do grubości około 1-2 mm i pociąć na paski. Uformowane faworki wrzucamy do rozgrzanej frytkownicy. W kilka minut są już gotowe.

 


  1. Jak wybrać nóż? 5 marek godnych polecenia
  2. Gotowanie samemu? Sprawdź dlaczego to najlepsze rozwiązanie i dlaczego warto przygotowywać posiłki samodzielnie
  3. Obiad studencki: jedz przez cały tydzień za mniej niż 50 zł

Originally posted 2019-04-26 17:25:07.

Skomentuj

higiena jamy ustnej

Co powinniśmy wiedzieć o higienie jamy ustnej w pracy?

Zabiegi lunchowe

Zabiegi lunchowe – trend coraz bardziej popularny w Polsce