w

Jak przechowywać jedzenie?

Żeby jedzenie się nie marnowało trzeba wiedzieć jak je przechowywać. Oto garść porad dzięki, którym w lodówce będą tylko świeże produkty spożywcze.

JABŁKA

Można je przechowywać nawet przez 3 tygodnie w lodówce, bez konieczności pakowania.

AWOKADO

Jeśli jest jeszcze niedojrzałe, powinno spokojnie odpoczywać na blacie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe awokado należy schować do lodówki. Może w niej być przez około 4 dni. Jeśli przechowujemy krojone awokado, powinniśmy zostawić w nim pestkę i skropić sokiem z cytryny. Trzeba je także zawinąć w folię spożywczą. Należy zjeść następnego dnia.

BANANY

Całe banany można trzymać na blacie kuchennym przez 3 dni. Jeśli chcemy zjeść tylko kawałek banana, należy go przekroić w skórce i miejsce odcięcia owinąć folią aluminiową. Może on leżeć w lodówce przez 1 – 2 dni.

OWOCE LEŚNE (np. truskawki, maliny, jagody)

Jeśli nie zjesz ich od razu po przyniesieniu do domu, powinno się je przechowywać w lodówce w pojemniku z dziurkami, np. w durszlaku. W zależności od stopnia dojrzałości, mogą leżeć w lodówce od 3 do 5 dni.

CYTRUSY

Całe owoce mogą leżeć w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Połówkę owocu należy schować do foliowego woreczka i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

WINOGRONA

Jeśli schowamy winogron do perforowanego woreczka plastikowego, może leżeć w lodówce przez 1 – 2 dni.

MELON

Dojrzały melon może leżeć na blacie kuchennym przez około 5 dni. Pokrojonego melona należy owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce nawet tydzień.

BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, ŚLIWKI

Jeśli owoce nie są jeszcze dojrzałe, mogą leżeć na blacie kuchennym, ale kiedy już dojrzeją trzeba je przenieść do lodówki. Trzeba zjeść w ciągu pięciu dni.

GRUSZKI

Dojrzałe gruszki mogą leżeć na blacie kuchennym przez 4 dni.

POMIDORY

Nie powinny być trzymane w lodówce tylko na blacie. Najlepiej w koszyku lub innym przewiewnym pojemniku. Zjeść po około 5 dniach.

SZPARAGI

Trzeba je zanurzyć w wodzie zdrewniałymi częściami. Najlepiej włożyć do słoika i przykryć wystające części woreczkiem foliowym. Maksymalny czas przechowywania to 4 dni.

BURAKI

Mogą leżeć w lodówce w plastikowym worku nawet przez dwa tygodnie.

PAPRYKA

W plastikowym worku, będzie zdatna do jedzenia nawet po tygodniu.

BROKUŁ, KALAFIOR

Należy go owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Zjeść przed upływem 5 dni.

KAPUSTA

Przechowywać w lodówce, zawiniętą w woreczek foliowy przez dwa tygodnie.

MARCHEWKA

Trzymana w zamkniętym plastikowym worku, może leżeć w lodówce nawet przez 3 tygodnie.

SELER NACIOWY

Powinien zostać owinięty folią aluminiową i schowany w lodówce. Trzeba go zjeść w ciągu dwóch tygodni.

OGÓREK

Owinięty w folię spożywczą, może leżeć w lodówce przez tydzień.

NAĆ (np. koper, pietruszka, seler)

Owinięte w ręcznik papierowy i schowane do woreczka, mogą leżeć w lodówce nawet przez tydzień.

CZOSNEK

Może leżeć w ciemnym miejscu, np. w szafce, nawet przez dwa miesiące. Ważne, żeby nie był w nic zapakowany.

IMBIR

Imbir w całości może leżeć w lodówce nawet miesiąc, jeśli jednak go pokroimy lub oderwiemy, to kawałki imbiru trzeba owinąć w ręcznik papierowy i włożyć do woreczka perforowanego. Tak zapakowany, może leżeć w lodówce nawet przez dwa tygodnie.

FASOLKA SZPARAGOWA

Należy ją owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć od woreczka perforowanego. Fasolka zachowa świeżość przez tydzień.

SAŁATA

Aby była świeża przez około 5 dni, trzeba ją owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć do woreczka perforowanego. Przechowywać w lodówce.

PIECZARKI

Powinny być przechowywane w lodówce, zapakowane w papierową torebkę. Nie dłużej niż 3 dni.

Jak przechowywać jedzenie

Jak przechowywać jedzenie

CEBULA

Cebula w całości, przechowywana w szafce bez dopływu słońca, zachowa świeżość nawet przez dwa miesiące. Jeśli obierzemy ją ze skóry i pokroimy, trzeba ją zjeść przed upływem pięciu dni. Przechowywać w lodówce w perforowanym woreczku foliowym.

KORZEŃ PIETRUSZKI

Zamkniętą w plastikowym woreczku, można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

ZIEMNIAKI

Można je przechowywać w papierowej torebce, w ciemnym, suchym miejscu przez dwa miesiące. Słodka odmiana ziemniaków, czyli bataty, może leżeć przez dwa tygodnie.

RZODKIEWKA

Zawinięta w ręcznik papierowy i zamknięta w perforowanym woreczku, może leżeć w lodówce przez około 2 tygodnie.

DYNIA I CUKINIA

Letnie odmiany tych warzyw, czyli takie z delikatną, jadalną skórką mogą leżeć w lodówce przez około 5 dni, zawinięte w woreczek foliowy. Zimową odmianę dyni, czyli taką o twardej skórze, można trzymać w ciemnym, suchym miejscu przez miesiąc. Jeśli ją pokroimy, trzeba zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Zjeść w ciągu 2 – 3 tygodni.

Jak przechowywać jedzenie

BAZYLIA/ KOLENDRA

Ścięte zioła należy umieścić w szklance wody i przykryć workiem foliowym. Bazylię można trzymać na blacie, kolendrę należy schować do lodówki. Zachowają świeżość nawet przez tydzień.

SZCZYPIOR

Powinien być zawinięty w ręcznik papierowy i folię spożywczą. Zachowa świeżość w lodówce nawet przez 5 dni.

ROZMARYN

Ścięty rozmaryn można schować do woreczka foliowego i przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.

JAJKA

Jeśli na opakowaniu nie jest podana data przydatności do spożycia, szacuje się, że jajka mogą być przechowywane w lodówce przez około dwa tygodnie.

SER ŻÓŁTY

Sery średnio – twarde, zawinięte w pergamin i folię spożywczą, mogą leżeć w lodówce przez dwa tygodnie. Sery twarde czyli dojrzewające – nawet miesiąc.

SERY

Sery takie jak feta czy inne serwatkowe, powinno się przechowywać w plastikowym pojemniku nie dłużej niż tydzień i co dwa dni zmieniać wodę. Miękki ser, czyli np. brie, zawinięty w pergamin i folię spożywczą, może być przechowywany w lodówce przez około dwa tygodnie.

Jak przechowywać jedzenie

PIECZYWO

Chleb szczelnie zamknięty w plastikowym woreczku perforowanym, może leżeć w szafce przez trzy dni. Jeśli mrozimy chleb, to także w plastiku bez dostępu powietrza, może być przechowywany przez trzy miesiące.

BEKON

W zamkniętej torebce próżniowej, można przechowywać bekon w lodówce nawet przez dwa miesiące przez tydzień jeśli otworzymy torebkę. Jeśli zamrozimy bekon, może on leżeć w zamrażarce przez miesiąc, bez utraty świeżości.

WĘDLINY

Kupione w delikatesach, zapakowane w pergamin i zamknięte w próżniowym worku mogą być przechowywane w lodówce przez dwa tygodnie. Po otwarciu już tylko tydzień.

DRÓB

Niezależnie od tego gdzie było kupione, zazwyczaj może leżeć w lodówce około dwóch dni. Zamrożone mięso drobiowe może być przechowywane około 3 – 6 miesięcy.

CZERWONE SUROWE MIĘSO

Po zakupie, mięso można trzymać w lodówce przez dwa dni. Zamrożone około 3 – 6 miesięcy.

ŁOSOŚ WĘDZONY

Zapakowany próżniowo łosoś zachowuje świeżość w lodówce przez dwa tygodnie. Po otwarciu należy go zjeść w ciągu pięciu dni. Mrożony może być w zamrażarce przez 6 miesięcy.

SUROWA RYBA

Zapakowana w pergamin i folię spożywczą, może być w lodówce przez jeden dzień. Mrożoną można przechowywać przez 3 do 6 miesięcy.

SUROWE SKORUPIAKI

Mogą być przechowywane w lodówce tylko przez jeden dzień.

Pamiętaj, żeby podpisywać produkty, które mrozisz i wpisywać datę mrożenia. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, które już raz zostały zamrożone.


  1. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie? Poznaj podstawowe zasady!
  2. Przechowywanie jedzenia: o czym warto pamiętać, przechowując jedzenie w czasie koronawirusa?
  3. Suszarka spożywcza – zatrzymaj smak lata na cały rok

Originally posted 2015-12-21 14:20:54.

Jeden komentarz

Dodaj odpowiedź

    Skomentuj

    Zastosowanie octu w domu

    Jak oszczędzać wodę w domu?