Żeby jedzenie się nie marnowało trzeba wiedzieć jak je przechowywać. Oto garść porad dzięki, którym w lodówce będą tylko świeże produkty spożywcze.
Spis treści:
JABŁKA
Można je przechowywać nawet przez 3 tygodnie w lodówce, bez konieczności pakowania.
AWOKADO
Jeśli jest jeszcze niedojrzałe, powinno spokojnie odpoczywać na blacie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe awokado należy schować do lodówki. Może w niej być przez około 4 dni. Jeśli przechowujemy krojone awokado, powinniśmy zostawić w nim pestkę i skropić sokiem z cytryny. Trzeba je także zawinąć w folię spożywczą. Należy zjeść następnego dnia.
BANANY
Całe banany można trzymać na blacie kuchennym przez 3 dni. Jeśli chcemy zjeść tylko kawałek banana, należy go przekroić w skórce i miejsce odcięcia owinąć folią aluminiową. Może on leżeć w lodówce przez 1 – 2 dni.
OWOCE LEŚNE (np. truskawki, maliny, jagody)
Jeśli nie zjesz ich od razu po przyniesieniu do domu, powinno się je przechowywać w lodówce w pojemniku z dziurkami, np. w durszlaku. W zależności od stopnia dojrzałości, mogą leżeć w lodówce od 3 do 5 dni.
CYTRUSY
Całe owoce mogą leżeć w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Połówkę owocu należy schować do foliowego woreczka i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
WINOGRONA
Jeśli schowamy winogron do perforowanego woreczka plastikowego, może leżeć w lodówce przez 1 – 2 dni.
MELON
Dojrzały melon może leżeć na blacie kuchennym przez około 5 dni. Pokrojonego melona należy owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce nawet tydzień.
BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, ŚLIWKI
Jeśli owoce nie są jeszcze dojrzałe, mogą leżeć na blacie kuchennym, ale kiedy już dojrzeją trzeba je przenieść do lodówki. Trzeba zjeść w ciągu pięciu dni.
GRUSZKI
Dojrzałe gruszki mogą leżeć na blacie kuchennym przez 4 dni.
POMIDORY
Nie powinny być trzymane w lodówce tylko na blacie. Najlepiej w koszyku lub innym przewiewnym pojemniku. Zjeść po około 5 dniach.
SZPARAGI
Trzeba je zanurzyć w wodzie zdrewniałymi częściami. Najlepiej włożyć do słoika i przykryć wystające części woreczkiem foliowym. Maksymalny czas przechowywania to 4 dni.
BURAKI
Mogą leżeć w lodówce w plastikowym worku nawet przez dwa tygodnie.
PAPRYKA
W plastikowym worku, będzie zdatna do jedzenia nawet po tygodniu.
BROKUŁ, KALAFIOR
Należy go owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Zjeść przed upływem 5 dni.
KAPUSTA
Przechowywać w lodówce, zawiniętą w woreczek foliowy przez dwa tygodnie.
MARCHEWKA
Trzymana w zamkniętym plastikowym worku, może leżeć w lodówce nawet przez 3 tygodnie.
SELER NACIOWY
Powinien zostać owinięty folią aluminiową i schowany w lodówce. Trzeba go zjeść w ciągu dwóch tygodni.
OGÓREK
Owinięty w folię spożywczą, może leżeć w lodówce przez tydzień.
NAĆ (np. koper, pietruszka, seler)
Owinięte w ręcznik papierowy i schowane do woreczka, mogą leżeć w lodówce nawet przez tydzień.
CZOSNEK
Może leżeć w ciemnym miejscu, np. w szafce, nawet przez dwa miesiące. Ważne, żeby nie był w nic zapakowany.
IMBIR
Imbir w całości może leżeć w lodówce nawet miesiąc, jeśli jednak go pokroimy lub oderwiemy, to kawałki imbiru trzeba owinąć w ręcznik papierowy i włożyć do woreczka perforowanego. Tak zapakowany, może leżeć w lodówce nawet przez dwa tygodnie.
FASOLKA SZPARAGOWA
Należy ją owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć od woreczka perforowanego. Fasolka zachowa świeżość przez tydzień.
SAŁATA
Aby była świeża przez około 5 dni, trzeba ją owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć do woreczka perforowanego. Przechowywać w lodówce.
PIECZARKI
Powinny być przechowywane w lodówce, zapakowane w papierową torebkę. Nie dłużej niż 3 dni.
CEBULA
Cebula w całości, przechowywana w szafce bez dopływu słońca, zachowa świeżość nawet przez dwa miesiące. Jeśli obierzemy ją ze skóry i pokroimy, trzeba ją zjeść przed upływem pięciu dni. Przechowywać w lodówce w perforowanym woreczku foliowym.
KORZEŃ PIETRUSZKI
Zamkniętą w plastikowym woreczku, można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
ZIEMNIAKI
Można je przechowywać w papierowej torebce, w ciemnym, suchym miejscu przez dwa miesiące. Słodka odmiana ziemniaków, czyli bataty, może leżeć przez dwa tygodnie.
RZODKIEWKA
Zawinięta w ręcznik papierowy i zamknięta w perforowanym woreczku, może leżeć w lodówce przez około 2 tygodnie.
DYNIA I CUKINIA
Letnie odmiany tych warzyw, czyli takie z delikatną, jadalną skórką mogą leżeć w lodówce przez około 5 dni, zawinięte w woreczek foliowy. Zimową odmianę dyni, czyli taką o twardej skórze, można trzymać w ciemnym, suchym miejscu przez miesiąc. Jeśli ją pokroimy, trzeba zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Zjeść w ciągu 2 – 3 tygodni.
BAZYLIA/ KOLENDRA
Ścięte zioła należy umieścić w szklance wody i przykryć workiem foliowym. Bazylię można trzymać na blacie, kolendrę należy schować do lodówki. Zachowają świeżość nawet przez tydzień.
SZCZYPIOR
Powinien być zawinięty w ręcznik papierowy i folię spożywczą. Zachowa świeżość w lodówce nawet przez 5 dni.
ROZMARYN
Ścięty rozmaryn można schować do woreczka foliowego i przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
JAJKA
Jeśli na opakowaniu nie jest podana data przydatności do spożycia, szacuje się, że jajka mogą być przechowywane w lodówce przez około dwa tygodnie.
SER ŻÓŁTY
Sery średnio – twarde, zawinięte w pergamin i folię spożywczą, mogą leżeć w lodówce przez dwa tygodnie. Sery twarde czyli dojrzewające – nawet miesiąc.
SERY
Sery takie jak feta czy inne serwatkowe, powinno się przechowywać w plastikowym pojemniku nie dłużej niż tydzień i co dwa dni zmieniać wodę. Miękki ser, czyli np. brie, zawinięty w pergamin i folię spożywczą, może być przechowywany w lodówce przez około dwa tygodnie.
PIECZYWO
Chleb szczelnie zamknięty w plastikowym woreczku perforowanym, może leżeć w szafce przez trzy dni. Jeśli mrozimy chleb, to także w plastiku bez dostępu powietrza, może być przechowywany przez trzy miesiące.
BEKON
W zamkniętej torebce próżniowej, można przechowywać bekon w lodówce nawet przez dwa miesiące przez tydzień jeśli otworzymy torebkę. Jeśli zamrozimy bekon, może on leżeć w zamrażarce przez miesiąc, bez utraty świeżości.
WĘDLINY
Kupione w delikatesach, zapakowane w pergamin i zamknięte w próżniowym worku mogą być przechowywane w lodówce przez dwa tygodnie. Po otwarciu już tylko tydzień.
DRÓB
Niezależnie od tego gdzie było kupione, zazwyczaj może leżeć w lodówce około dwóch dni. Zamrożone mięso drobiowe może być przechowywane około 3 – 6 miesięcy.
CZERWONE SUROWE MIĘSO
Po zakupie, mięso można trzymać w lodówce przez dwa dni. Zamrożone około 3 – 6 miesięcy.
ŁOSOŚ WĘDZONY
Zapakowany próżniowo łosoś zachowuje świeżość w lodówce przez dwa tygodnie. Po otwarciu należy go zjeść w ciągu pięciu dni. Mrożony może być w zamrażarce przez 6 miesięcy.
SUROWA RYBA
Zapakowana w pergamin i folię spożywczą, może być w lodówce przez jeden dzień. Mrożoną można przechowywać przez 3 do 6 miesięcy.
SUROWE SKORUPIAKI
Mogą być przechowywane w lodówce tylko przez jeden dzień.
Pamiętaj, żeby podpisywać produkty, które mrozisz i wpisywać datę mrożenia. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, które już raz zostały zamrożone.
- Jak prawidłowo przechowywać jedzenie? Poznaj podstawowe zasady!
- Przechowywanie jedzenia: o czym warto pamiętać, przechowując jedzenie w czasie koronawirusa?
- Suszarka spożywcza – zatrzymaj smak lata na cały rok
Originally posted 2015-12-21 14:20:54.
Jeden komentarz
Dodaj odpowiedź