w

Biała kasza gryczana?

Kasze gryczaną znamy wszyscy i wiemy jak wygląda. Jest brązowa a w środku biała. Skąd zatem pomysł na białą kaszę gryczaną? Czy to nowa odmiana? Czy aby na pewno jest zdrowa? A może to bomba naładowana chemią? Odpowiadamy na wszystkie pytania i wątpliwości związane z białą kaszą gryczaną.

Chociaż bardziej znana jest nam kasza gryczana brązowa, czyli palona to właśnie biała odmiana kaszy jest bardziej naturalna. To nic innego jak tylko niepalona odmiana kaszy. Jest nieco mniej wyrazista w smaku i powinna zasmakować wszystkim tym, którzy nie przepadają za charakterystycznym smakiem palonej kaszy gryczanej, ponieważ jest go pozbawiona.

Kasza gryczana palona czy prażona?

Niektórzy spierają się o poprawność tych stwierdzeń. Jak jest w rzeczywistości? Oba są poprawne. Nie ma różnicy czy kasza jest palona czy prażona. Oba „sposoby” znaczą to samo i sposób prażenia/palenia wygląda identycznie w obu przypadkach.

Jak uprażyć białą kaszę gryczaną?

Przejrzyj kaszę, czy nie ma w niej czarnych ziarenek. Wysyp kaszę na suchą, rozgrzaną patelnię. Nie może być jej za dużo jak na jedną porcję. Staraj się, żeby ziarenka jedynie przykryły dno. Najlepiej jeśli będziesz je przesuwać ruszając patelnią w taki sposób, żeby obracały się na drugą stronę. Ziarenka są gotowe kiedy będą brązowe.

Jakie wartości odżywcze ma biała kasza gryczana?

Biała kasza ma dużo więcej wartości odżywczych niż jej palona siostra. Dzieje się tak głównie dlatego, że wysoka temperatura nie niszczy jej zbawiennych właściwości.

Około 13 gram białka, 70 gram węglowodanów, 6 gram błonnika i 5 mg sodu, można znaleźć w 100 gramach białej kaszy gryczanej. Mimo, że uznaje się ją za dosyć kaloryczną, bo ma aż 336 kcal w 100g to wysoka zawartość błonnika i inne właściwości znacznie wyróżniają ją na tle innych.

Zawiera dużo magnezu, wapnia, witamin z grupy B i wielu innych składników mineralnych. Jest polecana szczególnie zimą, ponieważ wykazuje duże właściwości rozgrzewające i jest bardzo sycąca, przez co można jej zjeść mniej niż innych produktów o podobnej kaloryczności.

Pewnie nie trzeba nikogo przekonywać co do tego, że kasze należy jeść. Są dużo bardziej zdrowie niż makarony (nawet te pełnoziarniste) i ziemniaki a przy tym bardzo smaczne! Polecamy białą kaszę gryczaną szczególnie tym, którzy jeszcze nie mieli z nią do czynienia. Jest dostępna w niemal wszystkich sklepach spożywczych.


  1. Robienie domowej kiełbasy
  2. Obiad studencki: jedz przez cały tydzień za mniej niż 50 zł

Originally posted 2016-05-12 16:11:12.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak produkuje się kabanosy?

Jak produkuje się kabanosy?

Jak pozbyć się cellulitu

Cellulit – jak się go pozbyć?