w ,

Przechowywanie w kuchni – sprawdzone patenty

Kuchnia to pomieszczenie specyficzne. Nie bez przyczyny nazywana jest „sercem domu” i prawdziwym „centrum dowodzenia” – tu przygotowujemy posiłki, odbywamy rodzinne narady, a poza tym, wiadomo, że… najlepsze spotkania zawsze kończą się w kuchni. Akcesoria, produkty, przedmioty – czasem ciężko nad nimi zapanować i poskromić dynamiczną energię tego miejsca. Wystarczy jednak odrobina wyobraźni, kilka „superpatentów” i systematyczność w odkładaniu rzeczy na swoje miejsce. Efekt? Chaos pod pełną kontrolą!

Widelce do widelców, łyżki do łyżek

Szuflady potrafią przysporzyć nam nie lada kłopotu, zwłaszcza w kuchni, gdzie w ferworze codziennej walki z przygotowywaniem posiłków, sztućce i akcesoria nie zawsze lądują w odpowiednim miejscu. Ot, zamykamy szufladę i po sprawie – w końcu „czego oczy nie widzą…”. Refleksja przychodzi wtedy, gdy kolejny raz nie możemy znaleźć łyżki do makaronu, noża do pizzy czy jednego widelca, który uzupełnia nasz ulubiony komplet.

przechowywanie w kuchni

przechowywanie w kuchni

przechowywanie w kuchni

Zamiast plątaniny sztućców, przyborów kuchennych, różnych drobiazgów i otwieraczy, możemy z łatwością przeobrazić wnętrza szuflad w zdyscyplinowaną, poręczną i praktyczną przestrzeń przechowywania – niekoniecznie będąc skazanym na nieciekawe wzorniczo, przezroczyste wkłady do szuflad. – Bukowe, lakierowane drewno wykorzystane w organizerach linii WOOD’IN’SET jest alternatywą dla dobrze znanych, plastikowych i metalowych pojemników – podkreśla Joanna Repko, Starszy Specjalista ds. Marketingu w firmie GTV. Istotą tego zestawu jest możliwość dowolnej organizacji aranżowanej przestrzeni. Obok bazowej propozycji CUSTOMI, do dyspozycji mamy praktyczne organizery: blok na noże z 5 przegrodami, który zapobiega niszczeniu ostrzy oraz wnętrza szuflady, a także pozwala na bezpieczne przechowywanie ostrych przedmiotów, co jest szczególnie istotne, gdy z szuflady korzystają najmłodsi mieszkańcy domu; uchwyt na folię spożywczą, który oprócz funkcji porządkowej ułatwi jej dzielenie na części, a także praktyczny skos do przechowywania przypraw, dzięki któremu bez kłopotu odnajdziemy niezbędną w danej chwili paczkę ziół. Estetycznie, nowocześnie i w pełnym porządku!

Większe szuflady, większe potrzeby

Dziś, w dobie popularności wszechobecnego minimalizmu, wiele rzeczy znika z zasięgu wzroku, znajdując swoje miejsce za zamkniętymi drzwiczkami i dyskretnym frontami szuflad. Coraz mniej na naszych blatach malowanych zestawów puszek, kompletów pojemniczków i innych, zbędnych dodatków.

Różnorodne akcesoria do przechowywania wkładamy więc do szuflad. Niezależnie czy znajduje się w nich makaron, domowe przetwory, kawa czy herbata – wystarczy chwila nieuwagi, niedokręcone wieczko i… bałagan gotowy. Dlatego do kupna szuflady, a zwłaszcza jej wyposażenia, trzeba podejść z rozwagą. Mówi się, że „przezorny zawsze ubezpieczony”, a w obliczu rozsypania takich produktów, jak mąka, cukier puder, bułka tarta czy stłuczenia pojemników np. z miodem – prawda ta zyskuje zupełnie nowy wymiar. –
przechowywanie w kuchni

przechowywanie w kuchni

przechowywanie w kuchni

przechowywanie w kuchni

Optymalne wydzielenie poszczególnych stref przechowywania w szufladzie pozwala nie tylko na lepszą organizację, ale przede wszystkim zabezpiecza przed przemieszczaniem się szklanych elementów we wnętrzu szuflady, co zapobiegnie ich uszkodzeniu – podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV. Tutaj z pomocą przychodzą estetyczne relingi i listwy poprzeczne, które pozwolą podzielić przestrzeń na odpowiednie sektory, co nie tylko pomoże w utrzymaniu doskonałego porządku, ale ograniczy przesuwanie się pojemników, chroniąc zawartość przed nieplanowanym rozsypaniem lub rozlaniem.

Na wyciągnięcie ręki

Garnki, patelnie, rondelki i zwykle jedna szafka, która musi je wszystkie pomieścić. Dobrze wiemy, że naczynie, które aktualnie jest nam potrzebne…znajduje się na jej dnie. To nie tylko frustrujące i czasochłonne, ale może prowadzić do uszkodzenia poszczególnych przyborów kuchennych – zarysowań, a nawet obtłuczeń. – Aby optymalnie wykorzystać dostępne miejsce w kuchennej zabudowie, warto zainwestować w funkcjonalne Cornery, dające możliwość samodzielnego doboru rozstawu wysokości koszy. Wysuwane lub obrotowe elementy idealnie sprawdzą się w przypadku przechowywania garnków, patelni, pokrywek, chemii gospodarczej czy produktów spożywczych, a jeden prosty ruch pozwoli na pełen dostęp do zawartości szafki – rekomenduje Joanna Repko. Takie rozwiązanie sprawdzi się niezależnie od metrażu pomieszczenia i pozwoli na pełną kontrolę kuchennego chaosu.

Zamienić kuchenny nieporządek w sielankowy ład – dziś to nic trudnego! Gotowi na jesienne porządki?


  1. Jak przechowywać świeże owoce i warzywa
  2. Organizacja domu w 5 krokach
  3. Odnaleźć szczęście w codzienności – przytulne wnętrze w stylu hygge

Originally posted 2017-11-12 10:49:25.

Jeden komentarz

Dodaj odpowiedź

    Skomentuj

    Stylizacje do pracy

    jak przechowywać jedzenie

    Jak przechowywać świeże owoce i warzywa