Jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest nie tylko trendy, ale po prostu jest zdrowe. Warto więc wykorzystać to, co daje nam natura. Dostępność świeżych owoców i warzyw w sezonie jest duża i znajdziemy je praktycznie w każdym supermarkecie.
Oczywiście wybierajmy te, które są od polskich rolników. Jesienią i zimą jest trochę większa trudność z nabyciem dobrych i pełnowartościowych produktów, więc warto nauczyć się, jak je przechowywać, tak, aby jak najdłużej były zdatne do spożycia. Jest to tym bardziej ważne, że Polacy są niestety w czołówce krajów, które wyrzucają najwięcej jedzenia.
Opcji przechowywania jest bardzo wiele. Najważniejsze jest to, żeby żywność była przechowywana w chłodnych i przewiewnych miejscach. Idealnie będą nadawać się do tego szafki kuchenne, do których możemy włożyć wiklinowe koszyczki. Możemy wyściełać je tkaniną bawełnianą lub lnianą.
Jeśli mamy metalowe koszyki, czy pudełka to też możemy zagospodarować je do przechowywania. Ważne, żeby były ażurowe – wtedy będziemy pewni, że warzywa przez długi czas pozostaną świeże. Takie skrzynki można łatwo przymocować do drzwi szafek, czy mebli kuchennych.
Fajnym patentem są też drewniane skrzynki na warzywa i na owoce. Możemy też wykorzystać koszyczki – kobiałki, w które często pakowane są maliny, truskawki, czy inne miękkie owoce.
Jeśli szukamy większych skrzynek to można je znaleźć w sklepach z wyposażeniem wnętrz, lub w marketach budowlanych.
Drewniane skrzynki możemy przygotować „na miarę” tak, aby mieściły się w istniejące kuchenne wnęki lub meble kuchenne.
Bardzo ciekawym patentem do przechowywania świeżych warzyw i owoców są również szafki w kuchennych meblach do zabudowy.
- Przechowywanie w kuchni – sprawdzone patenty
- Jak przechowywać jedzenie?
- Jak stworzyć własny dzienny, tygodniowy lub miesięczny planer?
Originally posted 2017-11-13 08:35:17.