Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Mrożenie żywności – co trzeba wiedzieć?

Idealnym sposobem na przedłużenie trwałości jedzenia bez użycia chemii, jest jego mrożenie. To także odpowiedź na marnowanie żywności, którą tonami wyrzucamy na śmietnik. Kolejnym argumentem na korzyści płynące z mrożenia jest całoroczny dostęp do zdrowych warzyw i owoców. Co trzeba wiedzieć o mrożeniu żywności zanim się tego podejmiemy?

Po pierwsze: można mrozić wszystko

Dokładnie wszystko. Zarówno chleb jak i ciasto na chleb. Owoce, warzywa, mięso, wędliny, kiełbasy, zupy, ryby, sery – wszystko. Warto mieć w domu plastikowe woreczki, nie te foliowe tylko plastikowe, które można dobrze zamknąć. Dzięki temu produkty na dłużej zachowają świeżość a plastikowy worek zapobiegnie dostaniu się do jedzenia bakterii. Dobrym rozwiązaniem jest także zainwestowanie w plastikowe pojemniki, które oprócz tego, że zabezpieczą jedzenie przed bakteriami to dobrze reagują na niskie temperatury. W przeciwieństwie do tych szklanych, które mogą pęknąć jeśli woda pod wpływem niskiej temperatury, zwiększy swoją objętość.

mrożenie 2

Jak mrozić?

Najpierw trzeba dokładnie opłukać, w zimnej wodzie, mrożone produkty. Owoce mrozimy w całości, warzywa można podzielić na mniejsze części. Inne produkty spożywcze także porcjujemy. Kromki chleba należy rozdzielić folią aluminiową, żeby się nie posklejały. Tak samo z kawałkami ciasta. Zupę warto przelewać do mniejszych woreczków plastikowych lub pojemników, żeby odmrażać porcje a nie większą ilość. Trzeba pamiętać, żeby przy odgrzewaniu zupy, dopuścić do jej zagotowania. Produkty mączne, takie jak na przykład pierogi czy kluski, trzeba mrozić osobno. Jeśli nie posiadasz specjalnej szuflady w lodówce, najlepiej użyj do tego deski do krojenia. Połóż ją w zamrażarce i układaj kolejno pierogi. Wystarczy kilkanaście minut, żeby ciasto z zewnątrz się zmroziło a po tym czasie możesz przekładać pierogi do jednego woreczka w zamrażarce. Dzięki temu nie będą się sklejać.

Warzywa przed zamrożeniem trzeba oczyścić z ewentualnego piasku czy innych zabrudzeń. Następny krok to porcjowanie i w końcu blanszowanie. Ta metoda pozwala zachować jędrność i sprężystość warzyw po rozmrożeniu a także ładny kolor. Zagotuj w garnku wodę i zanurz w niej warzywa, najlepiej na specjalnym sicie. Po minucie wyjmij sito i przepłucz całą jego zawartość zimną wodą. Teraz możesz mrozić warzywa i cieszyć się ich smakiem kiedy tylko zechcesz. Warto zastosować metodę opisaną przy okazji produktów mącznych, ponieważ łatwiej będzie wtedy porcjować mrożonki.

Mrożąc mięso i ryby najlepiej umyć je dopiero po rozmrożeniu. Dobrze jest grupować produkty już w zamrażarce. Na jednej półce warzywa i owoce. Na drugiej produkty gotowe do jedzenia po rozmrożeniu a na trzeciej surowe mięso.

mrożenie 3

Jak rozmrażać?

Najlepiej w lodówce. Wyjmij odpowiednią porcję mrożonych produktów i połóż do lodówki. Dzięki temu zaoszczędzisz nieco energii, ponieważ lodówka nie będzie musiała ochładzać wnętrza. W dużym stopniu zrobią to za nią rozmrażane produkty.

Warzywa można wrzucać od razu do wody lub na patelnie a owoce do koktajlu. Nie trzeba ich rozmrażać. Chyba, że chcesz zjeść je na surowo. Pierogi i produkty mączne, najlepiej wrzucać na wodę. Zazwyczaj lekko się je „podgotowuje” i mrozi, dlatego konieczne jest ich ugotowanie.

Jak długo przechowywać?

Produkty które były wcześniej przygotowane, można trzymać jedynie przez dwa miesiące od dnia zamrożenia. Najlepiej datować pojemniki i woreczki, żeby mieć pewność, że wszystko co podajesz rodzinie będzie zdrowie i świeże. Mięso drobiowe i ryby może być mrożone przez trzy miesiące. Czerwone mięso ma dłuższy termin – sześć miesięcy. Tak samo jak warzywa i owoce – mogą leżeć w zamrażarce nawet pół roku.

Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów nie można ponownie zagrażać, ponieważ wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia. Zapomnij o mrożeniu jedzenia, którego data ważności już minęła. Możesz oczywiście mrozić je wcześniej, co zwiększy czas ich przydatności do spożycia.

Skomentuj