w

Przepis na sernik ze słonym karmelem i popcornem

Wiosenne porządki, przedświąteczne zakupy, dekorowanie domu, czy długie godziny w kuchni spędzone na przygotowywaniu menu pełnego pysznych potraw, które zaskoczą bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Przed świętami zwykle dużo się dzieje i mamy ręce pełne pracy. Warto w tym okresie skorzystać z pomocy urządzeń, które nie tylko usprawnią i umilą naszą aktywność w kuchni, ale i staną się głównym urządzeniem sprzątającym w domu. Do przygotowania świątecznych przysmaków wykorzystaj Blender Explore 7. Podczas kulinarnych zmagań wyśmienicie sprawdzi się także robot kuchenny Kitchen Assistent EKM4200. A co z porządkami? Całe mieszkanie idealnie wysprzątasz z pomocą odkurzacza Pure F9, a dodatkowo zaoszczędzisz mnóstwo czasu na… przyjemności.  

Przepis na udane święta 

Radosne i rodzinne świętowanie, jak co roku zaczynamy od wielkich przygotowań w kuchni. Chcemy, aby ułożone przez nas wielkanocne menu było nie tylko smaczne, ale też zaskakiwało najbliższych. W tym okresie obowiązków jest jednak naprawdę sporo.

Aby ze wszystkim zdążyć i jeszcze przed świętami cieszyć się tą wyjątkową atmosferą, warto sięgnąć po Blender Explore 7, który umożliwi przygotowanie świątecznych potraw i wypieków za pomocą jednego naciśnięcia przycisku. Urządzenie dzięki szerokiemu zastosowaniu pozwala na przyrządzenie rozmaitych dań z gwarancją zachowania wartości odżywczych i smakowych. Jego innowacyjna technologia sprawi, że stanie się on obowiązkowym elementem w twojej kuchni, nie tylko w okresie przedświątecznym, ale i na co dzień. Dzięki niemu przygotowywane przez nas posiłki zachowają walory smakowe, a my będziemy mieć pewność, że podajemy naszym gościom tylko to, co najlepsze. Podczas kuchennych eksperymentów idealnie sprawdzi się też robot kuchenny

Kitchen Assistent EKM4200 – dzięki jego całkowicie metalowej konstrukcji i silnikowi o mocy 1000W możemy powierzyć mu szereg nawet najbardziej wymagających zadań, a przy tym zaoszczędzić dużo cennego czasu. Dodatkowe akcesoria, takie jak przystawki do mielenia mięsa, szatkowania warzyw czy przyrządzania pysznych makaronów sprawią, że robot kuchenny będzie bardzo pomocny zarówno przy przygotowywaniu ciast, jak i dań głównych. To niezbędny pomocnik, który będzie towarzyszył nam w kulinarnych przygodach przez długie lata – i nie tylko od święta.     

Świąteczna skarbnica inspiracji

Wielkanocny stół kusi nie tylko wiosennymi kolorami, ale przede wszystkim pysznymi potrawami i wypiekami, które swoim zapachem i aromatem wypełniają cały dom. Jeśli wydaje ci się, że w świątecznym menu nie ma miejsca na innowacje i kulinarne eksperymenty – nic bardziej mylnego! Warto w tym roku zaskoczyć najbliższych nowymi pomysłami i przygotować coś, czego się nie spodziewają. Blender Explore 7 sprawdzi się także do przygotowania wyśmienitego deseru.

Poniżej przestawiamy przepis na pyszny sernik ze słonym karmelem i popcornem. To idealna propozycja dla niezdecydowanych w kwestii wyboru „słodki lub słony”?

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g ciastek
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na masę serową:

  • 1 kilogram twarogu do sernika
  • 4 łyżki stewii/cukru
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • kilka kropel esencji waniliowej

Składniki na solony karmel:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek śmietany 36%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • Dodatkowo do dekoracji: popcorn, borówki

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy roztopione i ostudzone masło z cukrem.
  2. Masę mieszamy, wykładamy nią spód tortownicy (wyłożony papierem do pieczenia) o śr. 20-24 cm lekko dociskając do powierzchni blaszki.
  3. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Twaróg miksujemy z jajami oraz cukrem. Dodajemy również śmietanę, ziarna z wanilii, esencję waniliową oraz na samym końcu budyń – masę miksujemy na jednolitą i kremową.
  5. Przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik – najlepiej parowy ustawiamy na temp. 180 stopni góra/dół.
  6. Sernik pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Jeśli posiadamy piekarnik parowy – konieczne jest uzupełnienie pojemnika w piekarniku o wodę.
  8. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia przestawiamy program w piekarniku parowym na opcję “Pieczenie parowe 50/50”.
  9. Sernik, kiedy jest już gotowy powinien mieć elastyczny i sprężysty wierzch – można też sprawdzić patyczkiem czy jego środek jest już upieczony czy może nadal jest jeszcze mokry.
  10. Gdy sernik nam się studzi możemy przygotować solony karmel, którym polejemy popcorn i resztę ciasta.
  11. Cukier podgrzewamy w garnuszku, aż się roztopi i zbrązowieje.
  12. Dodajemy wodę i szybko mieszamy, gotujemy kilka chwil i dolewamy śmietanki.
  13. Po ok. 5 minutach gotowania sosu dodajemy masło oraz sól i wyłączamy palnik.
  14. Mieszamy sos na jednolitą masę, studzimy i przelewamy do miski z gotowym popcornem.
  15. Popcorn wymieszany z karmelem przekładamy na wierzch sernika, dodajemy borówki.
  16. Sernik chłodzimy ok. 2 godzin.

Smacznego!

 

Świąteczne porządki z Pure F9

Przedświąteczne przygotowania to także czas generalnych porządków. Bezprzewodowy odkurzacz Pure F9 odmieni całkowicie myślenie o sprzątaniu – urządzenie łączy w sobie to, co najlepsze: skuteczność tradycyjnego sprzętu i uniwersalność odkurzacza pionowego. Dzięki temu produkt z powodzeniem może stać się głównym odkurzaczem sprzątającym w domu. Pure F9 to idealny świąteczny pomocnik – zapewni wymaganą moc, czas pracy i elastyczność – a my podczas świątecznego sprzątania będziemy mogli dotrzeć do wszystkich zakamarków, a także odkurzyć nawet 180 m2 podłogi za jednym razem, dzięki wbudowanemu akumulatorowi. Gwarantujemy, że wszystko będzie gotowe dużo wcześniej niż pojawią się goście, a ty przekonasz się, że dzięki produktom Electrolux można przejść świąteczne przygotowania bezstresowo i zaoszczędzić dużo czasu. 

Originally posted 2019-04-11 20:57:26.

Skomentuj

Renata Ambasz

Pionierka polskich kosmetyków organicznych Renata Ambasz stworzyła nową markę

Smoothie mango-kokos z migdałami