Przepis pochodzi z książki Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia
To zupa, której nie widać na talerzu, bo jest zasypana kawałkami chleba, który szybko moknie i naturalnie zagęszcza zupę. Danie wygląda rustykalnie i jest bardzo sycące. Z racji objętości zupy serwuj ją w głębokich i szerokich naczyniach, choć ja najbardziej lubię ją jeść z najbliższymi z jednego garnka.
Składniki na 4 porcje
1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
pestki z dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cm kłącza imbiru
1½ l bulionu z zamrażalnika lub 1½ l wody z 3 łyżkami masła
1 łyżka srirachy lub innej pasty chili lub 1 mała papryczka chili
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 mały bochenek suchego chleba razowego na zakwasie
½ małego słoika powideł śliwkowych
olej rzepakowy
sól himalajska
Przygotowanie
1. Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą.
3. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
5. Pestki dyni opłucz, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż staną się chrupiące (około 10 minut).
6. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą.
7. Chleb pokrój w większą kostkę, nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy. Możesz też wcześniej niedbale wymieszać powidła z zupą. Posyp danie upieczonymi pestkami dyni.
8. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.
Wskazówki:
1. Dynię można przechowywać w całości, w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10–15°C, maksymalnie 6 miesięcy.
2. Dynię można też zamrozić (najlepiej surową, pokrojoną w kawałki) i przechowywać do 12 miesięcy.
- Przepisy na makaron. 5 prostych i szybkich dań
- Wege dania z frytkownicy beztłuszczowej
- Jagody goji proste przepisy kulinarne
Originally posted 2019-02-01 19:24:52.