Choć nasze pierwsze noże kuchenne na ogół wybieramy bez poważniejszej refleksji nad ich charakterem, w pewnym momencie dochodzimy do wniosku, że nie jest to wcale najwłaściwsze podejście. Możemy je dzielić przecież nie tylko ze względu na ich zastosowanie, ale i z uwagi na to, z jakiego materiału zostały wykonane, szybko przekonujemy się przy tym, że znajomość najważniejszych rodzajów noży kuchennych pociąga za sobą wymierne korzyści. To właśnie ona sprawia, że możemy cieszyć się z ich sprawności, a poszczególne rozwiązania służą nam przez lata.
Przegląd noży wykonanych ze stali
Noże wykonane ze stali wcale nie stanowią jednej tylko grupy. Mamy do czynienia z materiałem cieszącym się szczególnie dużą popularnością, nie dziwi więc to, że producenci noży nie szczędzą wysiłków obliczonych na dostosowanie stali do swoich potrzeb.Chyba najbardziej popularną grupą są noże wykonane ze stali nierdzewnej. Nie powinno to jednak zaskakiwać, stal nierdzewna jest bowiem nie tylko wytrzymała, ale również wyjątkowo atrakcyjna wizualnie. Jej atutem jest również to, że samo ostrzenie stali nie należy do zadań skomplikowanych, a ona sama długo zachowuje swoją ostrość. Niestety, nie jest odporna na zacieki, o czym można się przekonać choćby myjąc taki nóż w zmywarce.
Od niedawna w sprzedaży dostępne są również noże, które powstały z wykorzystaniem stali nierdzewnej wysokowęglowej. Nawęglanie cieszy się w ostatnich latach szczególną popularnością jako proces uszlachetniania stali, obróbka termiczna przyczynia się więc do tego, że stal trwale połączona z węglem jest nie tylko trwalsza, ale i znacznie lepiej zabezpieczona przed korozją. Ma to duże znaczenie dla użytkowników, stawiając na stal wysokowęglową mogą mieć bowiem pewność, że zyskają nóż odporny na przebarwienia i zacieki. Jeśli możemy przeznaczyć na zakup nieco większą kwotę, z pewnością powinniśmy zainteresować się nożami ze stali nierdzewnej pokrytej tytanem. Tytan jest nie tylko lekki i wytrzymały, ale również neutralny dla organizmu, noże z jego dodatkiem są więc nie tylko wyjątkowo ostre, ale i wolne od przebarwień niekorzystnie wpływających na ich walory wizualne.Innym materiałem, który coraz częściej gości w naszych kuchniach jest teflon, jego cienka warstwa może więc pojawiać się również na nożach, które są wykonane ze stali nierdzewnej. Noże pokryte teflonem sprawiają, że do ostrza nie przywierają produkty, które są krojone, co ma duże znaczenie między innymi podczas krojenia żółtego sera.
Charakterystyka noży ceramicznych
Noże ceramiczne są rozwiązaniami stosunkowo nowymi, już teraz mają jednak grono swoich zwolenników. Nie można się jednak temu dziwić, są bowiem nie tylko cieńsze i lżejsze od swoich stalowych odpowiedników, ale i bardziej niezawodne wówczas, gdy liczymy na długie zachowanie ostrości. Niestety, nie są wolne od wad, wśród których za największą uznaje się ich kruchość. Już choćby dlatego warto zatroszczyć się o to, aby były one przechowywane we właściwy sposób – najlepiej w uniwersalnym stojaku na noże, w którym zawsze znajdzie się dla nich miejsce.
Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez firmę Ecochata producenta stojaków na noże.
- Przepisy na makaron. 5 prostych i szybkich dań
- 9 pomysłów na wykorzystanie skorupek po jajkach
- 4 produkty, z którymi łatwo zorganizujesz świąteczne porządki
Originally posted 2017-01-26 10:42:01.