Burgery pokochał cały świat. I choć wydaje się, że to danie tylko dla mięsożerców, w dobrych burgerowniach znajdziesz też wersje wegetariańskie. Burgery w wersji wege mogą zaskakiwać. Co najważniejsze: pokochają je także ci, którzy bez porządnego kawałka wołowiny nie wyobrażają sobie życia. Sprawdź, z czego powstają kotlety bez mięsa.
Nie ma jednego przepisu na burgera wegetariańskiego. Mistrzowie kuchni bez mięsa potrafią stworzyć wyjątkowo aromatycznego kotleta z różnych składników – począwszy od najbardziej typowych warzyw strączkowych, aż po kaszę czy… buraka. Te najsmaczniejsze znajdziesz np. w menu Bobby Burger w Warszawie oraz innych dobrych lokali. Zobacz, na które warto „zapolować”.
Soczewica, ciecierzyca i soja
Te trzy warzywa strączkowe są najczęściej wykorzystywane do stworzenia kotletów w wersji wegetariańskiej. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na własności odżywcze – te warzywa zawierają dużo białka, więc są dobrym substytutem dla mięsa. Ważną rolę odgrywa również smak. Mistrzowie kuchni wege potrafią je doprawić tak, by idealnie imitowały wołowinę.
Z czym łączy się soczewicę czy soję? Najpopularniejsze połączenie to np. to z posiekaną cebulą, natką pietruszki, suszoną papryką, nutką czosnku, jajkiem, a także bułką tartą. Powstały z tej mieszanki kotlet z powodzeniem może trafić do burgera.
Kasza – jaglana lub gryczana
Zaskakujące? Niekoniecznie. Kasza również dobrze przyswaja aromaty przypraw, a przy okazji jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i cennych mikroelementów.
Burger z kaszy jaglanej jest dodatkowo bezglutenowy, co istotne dla wielu osób będących na diecie. Powstaje z połączenia kaszy z innymi warzywami: dymką, marchewką, czosnkiem oraz z odrobiną kaszy kukurydzianej albo płatków owsianych. Dodatkowo do mieszanki można dodać kilka łyżek startego parmezanu, który „sklei” kompozycję.
Te z kaszy gryczanej powstaną, gdy połączysz ją z półtłustym twarogiem, cebulami, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami.
Inne warzywa
Burgery z buraka czy z kalafiora? Choć brzmi egzotycznie, smakuje fenomenalnie.
W wersji buraczanej – zmiksuj buraki na papkę z ugotowaną czerwoną fasolą, dodaj posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulą z czosnkiem, solą, kolendrą, ostrą papryką w proszku, a także płatki owsiane, uprażone nasiona słonecznika i bułkę tartą.
W wersji kalafiorowej – dodaj do ugotowanego kalafiora ugotowane ziemniaki, cebulę, świeży szpinak, czosnek, jajko i bułkę tartą oraz sól do smaku. Smak tego kotleta Cię zaskoczy!
Za podstawę kotletów mogą posłużyć również grzyby – zwłaszcza pieczarki oraz kanie, a także marchewka i szpinak (zmieszane z płatkami owsianymi) czy ser – np. feta lub ser pleśniowy. Wniosek jest więc taki, że możesz eksperymentować na wiele sposobów i cieszyć się burgerem także, jeśli nie jesz mięsa (lub po prostu potrzebujesz odmiany).
A jeżeli obawiasz się, że samodzielne próby przygotowania wege burgera spełzną na niczym, zerknij do menu lokali takich jak Bobby Burger w Warszawie i zamów wybraną bezmięsną wersję – także z dostawą do domu.
Originally posted 2017-10-12 15:05:34.