Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak zaoszczędzić na jedzeniu?

Najnowsze badania wskazują, że na całym świecie, ludzie marnują zbyt dużo jedzenia. W Polsce sytuacja jest taka sama jak wszędzie. Najlepiej zacząć od własnego budżetu domowego, który z pewnością zyska na tym jeśli zaczniemy kupować rozważnie i przestaniemy marnować jedzenie. Oto kilka porad, jak zaoszczędzić na jedzeniu.

Kupuj na zapas kiedy są promocje

Kupowanie w promocji ma swoje wady i zalety. Zalety to oczywiście mniejsze ceny produktów, które często kupujemy, ale tylko wtedy jeśli mamy gdzie je przechowywać i zjemy zanim minie termin przydatności. Postaraj się kupować tylko te rzeczy, które rzeczywiście zjesz. Jeśli kupujesz więcej mięsa lub ryb to je zamroź zanim upłynie jego termin przydatności.

Rób listę zakupów

Jeśli masz skłonności do kupowania niepotrzebnych rzeczy, zawsze przed zakupami zrób listę tego co jest ci potrzebne. Kieruj się tylko w te alejki, w których znajdują się produkty, których potrzebujesz.

Chodź do znajomych sklepów

Ten punkt ma wiele wspólnego z poprzednim punktem. Jeśli robisz zakupy w sklepie, który już znasz, wiesz mniej więcej gdzie leżą różne produkty. Jeśli ciągle chodzisz do nowych sklepów, błądząc między półkami, możesz wkładać do koszyka niepotrzebne rzeczy, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Sklepy raz na jakiś czas robią przemeblowanie, jednak mimo to, jeśli znasz asortyment, nawet chodząc po sklepie w poszukiwaniu pożądanej alejki to wiesz jakich produktów możesz się spodziewać.

Wekuj i zamrażaj

Jeśli zostanie ci z obiadu trochę gulaszu, a jest go zbyt mało, żeby nakarmić całą rodzinę następnego dnia, nie musisz go wyrzucać ani wciskać na siłę domownikom. Doprowadź sos do wrzenia i przelej do czystego słoiczka. Dobrze zakręć i postaw na denku. Kiedy wystygnie możesz włożyć go do lodówki. Trzymaj około miesiąca. Kiedy będziesz miałam gorszy dzień i nie będzie czasu na gotowanie obiadu, wyciągniesz z lodówki pyszny gulasz, który z pewnością z chęcią zjesz. Mrozić możesz wszystkie warzywa, które lada dzień, mogą zacząć się psuć. Wystarczy, że pokroisz je w słupki, lub w kostkę, w zależności od tego, w jakiej formie zwykle je podajesz, i zblanszujesz. Dobrze zapakowane i zblanszowane warzywa, możesz trzymać nawet kilka miesięcy.

Nie chodź głodna na zakupy

To co często gubi nas na zakupach to głód. Kupujemy wtedy sugerując się żołądkiem a nie rozsądkiem, dlatego przed zakupami warto zjeść posiłek. Dobrym rozwiązaniem jest także noszenie przekąsek w torebce po, które w każdej chwili można sięgnąć, jeśli przychodzi ci ochota na fast – fooda w mieście.

Skomentuj