Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z 12 jarskich dań. Przygotowanie ich wszystkich wymaga nie tylko zdolności kulinarnych, ale również zapału i determinacji. Nasz przewodnik przypomni ci, które potrawy powinny znaleźć się na stole tuż przed pierwszą gwiazdką.
Chcąc zachować tradycję, musisz poświęcić sporo czasu nie tylko na ugotowanie wszystkich 12 potraw, ale również na kupienie niezbędnych produktów do ich przygotowania. Zamiast czekać w kolejce do kasy, zrób zakupy w Internecie. Wszystko, czego potrzebujesz przed Świętami, znajdziesz w marketach takich jak np. Auchan, Tesco czy Frisco – opinie klientów potwierdzają, że online można robić nawet zakupy spożywcze. Zaoszczędzony czas możesz dodatkowo poświęcić na wyszukanie w sieci najlepszych przepisów na kutię czy makowca.
Spis treści:
Zaoszczędź czas i pieniądze
Zacznij od zrobienia szczegółowej listy zakupów. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i nie będziesz musiała odrywać się od pracy, by wyjść do sklepu po jakiś drobiazg. Kupowanie przez Internet jest bardzo wygodne, a produkty są zawsze świeże, tak jak w warzywniaku. Możesz też liczyć na dowóz świeżego pieczywa, co gwarantuje m.in. e-sklep Frisco. Opinie o wszystkich sklepach dostarczających zakupy do domu znajdziesz w sieci.
Pod względem elastyczności dostaw w rankingach najlepiej wypadają sklepy Alma, Piotr i Paweł oraz Frisco. Opinie internautów o zakupach online świadczą również o wysokiej jakości dostaw Auchan i Tesco. Zazwyczaj możesz tam liczyć również na darmową dostawę po przekroczeniu określonej kwoty zamówienia.
Przewodnik po stole wigilijnym
Wigilia jest ostatnim dniem postu, dlatego wszystkie zgromadzone na stole potrawy powinny być wegetariańskie. Zgodnie z tradycją spróbowanie każdego z dań ma zapewnić biesiadnikom zdrowie, siłę i bogactwo. Upewnij się, że nie zapomniałaś o żadnym z nich. Zdradzamy, o czym powinnaś pamiętać, aby każda z wigilijnych potraw wyszła idealnie.
1. Barszcz czerwony z uszkami
Pamiętaj, że wywar na zupę gotuje się na samej włoszczyźnie, nie wolno dodawać do niego ani mięsa ani kości. Uszka wypełnij suszonymi grzybami.
2. Karp w galarecie
Wywar na galaretę zrób z odpadów rybnych po oprawieniu karpia, a samego karpia duś na maśle z dodatkiem jasnego piwa.
3. Ryba po grecku
Przygotuj ją dzień wcześniej i zostaw na ok. 12 godzin, aby przeszła sosem i serwuj na zimno.
4. Kutia
Pamiętaj, aby sparzyć mak przed ugotowaniem, a po ugotowaniu zemleć go 2 razy. Namocz pszenicę i zostaw ją na noc, tak jak ciecierzycę.
5. Kluski z makiem
Mak możesz zalać zarówno mlekiem, jak i wodą (to zależy od twoich preferencji), i znowu pamiętaj, aby zemleć go dwukrotnie.
6. Groch z kapustą
Namoczony groch zostaw na noc i pilnuj, aby podczas gotowania nie zrobił się zbyt miękki. Pamiętaj, że oprócz kiszonej, potrzebujesz też białej kapusty.
7. Łazanki z kapustą
Jeśli uznasz, że kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą. Pamiętaj, że idealne łazanki mają kształt rombu o wymiarach 2 x 2 cm.
8. Kompot z suszonych owoców
Suszone owoce, których potrzebujesz to: śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki, jabłka i gruszki.
9. Kapusta z grzybami
Do tej potrawy użyj śliwek wędzonych zamiast suszonych.
10. Krokiety z kapustą i grzybami
Do ciasta naleśnikowego dodaj wodę przegotowaną.
11. Piernik wigilijny
Do ciasta można dodać bakalie, a jego wierzch polać masą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
12. Makowiec
Bazą ciasta jest mąka krupczatka, nie bój się dodać do makowca prawdziwego smalcu.
Originally posted 2016-12-20 13:35:00.