To pytanie zadaje sobie chyba każdy przedsiębiorca, stawiający pierwsze kroki w biznesie, ale także wiele firm od lat istniejących na rynku, borykających się ze skutkami rosnącej inflacji. Obecny czas wymaga szukania oszczędności tam gdzie tylko to możliwe. Jakie sposoby na ratowanie firmowego budżetu mają partnerzy Foodsi, którzy zarządzają siecią lokali?
Początki w prowadzeniu własnej działalności bywają trudne. Po wymyśleniu biznes planu, znalezieniu idealnej lokalizacji i wyposażeniu lokalu, nadchodzi czas na pozyskanie gości lub klientów i sprawne zarządzanie, aby jak najszybciej generować przychody. Ważne jest także umiejętne gospodarowanie wydatkami oraz szukanie oszczędności w odpowiednich miejscach. Oto kilka punktów, którymi warto kierować się na początku swojej ścieżki.
Spis treści:
Przede wszystkim planowanie, analizowanie i stałe trzymanie ręki na pulsie
Kluczem do oszczędzania w gastro jest na pewno dobre planowanie i organizacja pracy. Obserwacja i reakcja. Pomagają w tym różne systemy czy aplikacje monitorujące sprzedaż czy faktyczne zejście produktów. Na tej podstawie sugerują optymalne poziomy kolejnych zamówień. Warto uwzględniać naturalne peaki sprzedażowe i okresy ze słabszą sprzedażą, pod nie przygotowywać estymacje. Produktowo idealnie sprawdza się miks oferty mrożonej i świeżej. Odradzam podejście “byle kupić jak najtaniej/mieć jak najniższy COGS” – w długiej perspektywie słaba jakość skutecznie zniechęci gości do odwiedzin lokalu. Warto wykorzystywać okazje – wyprzedaże sprzętów/akcje promocyjne u dostawców/likwidacje lokali. Dobrym rozwiązaniem są też tacy partnerzy jak Foodsi – dzięki którym każdego dnia można wygenerować dodatkową sprzedaż zamiast wyrzucać niesprzedane produkty pod koniec dnia. Podsumowując, planowanie, analizowanie i stałe trzymanie ręki na pulsie – opowiada Yevhenii Shvets, Dyrektor Operacyjny Cofix Polska.
Optymalizacja procesów wewnątrz firmy
Należy pamiętać, że kluczowym aspektem prowadzenia gastro biznesu jest optymalizacja procesów wewnątrz restauracji. Niemarnowanie żywności jest ważnym elementem w tych procesach. Oczywiście nie zawsze jesteśmy w stanie przewidzieć ilu klientów pojawi się w naszej restauracji. Dzięki inicjatywom takim jak Foodsi o dowolnej porze oceniamy ile jedzenia zostanie nam na koniec dnia, a następnie ogłaszamy promocyjne paczki w aplikacji. Jest to sytuacja win-win: klienci kupują kolację w niskiej cenie, a my nie generujemy strat w biznesie – zdradza Bartosz Brusikiewicz, Dyrektor Generalny Thai Wok.
Kontrola wydatków i używanych surowców
Oszczędzanie zaczyna się od bardzo dokładnej kontroli używanych surowców, składników, opakowań itp., a także dokładnej znajomości kosztu każdego procesu. Dopiero wtedy możemy w pełni wykorzystywać używane produkty, a w konsekwencji mówić o niemarnowaniu i tym samym o oszczędzaniu. – Małgorzata Smolak, współwłaściciel Piekarni Soplicowo.
Sprzedaż nadwyżek żywności za pomocą Foodsi
Optymalizacja kosztów działalności bez uszczerbku dla jakości wytwarzanych produktów to wyzwanie przed jakim staje każdy przedsiębiorca. W branży spożywczej jest to jeszcze trudniejsze niż gdziekolwiek indziej. W naszym wypadku bezcenne okazały się: profesjonalne podejście do tworzenia składów wyrobów, restrykcyjne egzekwowanie minimów logistycznych dla naszych odbiorców oraz wykorzystywanie aplikacji takich jak Foodsi do sprzedaży nadmiarowych stanów produkcyjnych – Oskar Lis, właściciel Natura Cold Press i SŁOŃCE.