Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Rodzaje plastikowych opakowań

plastik

Obecnie życie bez plastiku jest praktycznie niemożliwe. W plastikowych opakowaniach sprzedawana jest bowiem żywność, kosmetyki czy chemia. Większość osób codziennie też stuka w plastikową klawiaturę komputera i pakuje zakupy do plastikowej siatki. Plastik jest więc wszechobecny. Wbrew pozorom nie zawsze jednak występuje w tej samej postaci. Istnieje aż siedem jego rodzajów, przy czym nie każdy z nich będzie równie bezpieczny dla zdrowia.

Oznakowanie opakowań
Warto orientować się w oznaczeniach, które muszą pojawić się na każdym opakowaniu. Mają one formę graficznego symbolu w postaci trzech strzałek układających się w kształt trójkąta. Wewnątrz znajduje się cyfra od 1 do 7. Wyróżnić można odpowiednio PET oznakowane numerem 1, HDPE przyporządkowane do numeru 2, PVC oznaczane 3, LDPE pod numerem 4, PP symbolizowane 5, PS pod numerem 6 i wreszcie – 7 dla innych rodzajów plastiku. Dzięki znajomości oznaczeń ma się większą świadomość i wiedzę, jaki rodzaj plastiku wybrać, by był to wybór jak najbardziej bezpieczny dla zdrowia.

1 – PET
Najpopularniejsze są opakowania PET, które, wbrew pozorom, nie mogą być wielokrotnie wykorzystywane. Choć wielu osobom wydaje się, że po wypiciu wody z butelki można bez obaw napełnić ją ponownie, nic bardziej mylnego. Nawet po dokładnym umyciu opakowania PET nie będą nadawać się do wielorazowego użytku, gdyż nawet wtedy mogą wydzielać toksyny.

2 – Opakowania wielokrotnego użytku – 2,5
Jedynie materiały z dwóch kategorii mogą być bezpiecznie wykorzystywane w do przechowywania potraw czy napojów. Będą to te wykonane z HDPE oznaczone numerem 2 oraz PP oznaczone numerem 5. Aby więc mieć pewność, że lunchboxy, pojemniki, bidony czy shakery są bezpieczne dla zdrowia, warto kupować tylko te wykonane z HDPE lub PP.

3 – PVC
Polichlorek winylu, czyli PVC, wykorzystywany jest między innymi do produkcji folii spożywczych. W procesie spalania tego polimeru wytwarzają się jednak bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne. Oznacza to, że pakowanie kanapek czy zawijanie misek z jedzeniem w folię nie jest tak bezpieczne dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać.

4 – LDPE
Nieco inaczej jest z polietylenem LDPE. Tutaj nie można jednoznacznie stwierdzić, iż jest on niebezpieczny dla zdrowia, jednak i kwestia jego bezpiecznego używania podlega pewnym wątpliwościom. Nie można go więc wykorzystywać bez obaw jak opakowań z grupy 2 i 5, jednak z pewnością będzie bardziej bezpieczny niż produkty z pozostałych kategorii.

6 – PS
Do przedostatniej grupy produktów należy PS, czyli materiał przeznaczany między innymi do produkcji styropianu. Ze względu na wydzielane przez niego trujące substancje chemiczne zdecydowanie nie może być stosowany do przechowywania żywności. Mimo tego często wykorzystuje się go między innymi do produkcji przykrywek kubków jednorazowych, w których serwuje się ciepłe napoje.

Opakowania z grupy 7
Plastiki oznaczone cyfrą 7 należą do najbardziej toksycznych, a więc pod żadnym pozorem nie powinny być stosowane do przechowywania jedzenia. W skład wielu z nich wchodzi bisfenol A mający negatywny wpływ na ludzki układ nerwowy i oraz odporność organizmu. Wykorzystywanie opakowań z grupy 7 należy więc ograniczyć do całkowitego minimum.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Skomentuj