Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Noże kuchenne – który do czego służy

Nóż jest jednym z największych wynalazków w historii ludzkości. Narzędzie składające się z metalowego ostrza oraz drewnianego trzonka, przeznaczone do krojenia i cięcia, w niezwykły sposób ułatwiło życie człowiekowi. Stało się również nieodłącznym elementem każdej kuchni. Obecnie najczęściej używany jest nóż kuchenny z metalowym ostrzem i trzonkiem z tworzywa sztucznego. Lekko zakrzywiony przyrząd o wymiarach między 15-30 cm lub do 20 cm. Nóż może przybrać formę uniwersalnego tasaka do krojenia każdego rodzaju mięsa i warzyw. Jednak profesjonalni kucharze posiadają obszerny zestaw ostrz przeznaczonych do określonych artykułów spożywczych.

Nóż do mięsa

Noże kuchenne najczęściej używane są podczas przygotowywania potraw mięsnych. Wyróżnić można kilka rodzajów tego typu narzędzi. Nóż do wędlin występuje zarówno z ostrzem gładkim, jak i ząbkowanym. Rzeźnicki przyrząd umożliwia wygodne i dokładne porcjowanie różnorodnych gatunków wędlin, przy zachowaniu równych krawędzi każdego kawałka. Nóż do filetowania przeznaczony jest głównie dla amatorów dań rybnych. Charakteryzuje się wąskim, elastycznym i gładkim ostrzem, umożliwiającym wykrajanie filetów w idealnym stanie. Ostatnim narzędziem jest nóż typu deba. Narzędzie pochodzenia japońskiego wyróżnia się masywnym i szerokim ostrzem. Przeznaczone jest do porcjowania wędlin, drobiu, cielęciny oraz innych gatunków mięsa charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni.

Czytaj:   Czas na zmiany - szkodliwość soli

Nóż do warzyw

Noże do warzyw są małe, krótkie i wyróżniają się lekkością oraz łatwością obsługi. Poręczne i wygodne zapewniają dokładne krojenie i wydrążanie jarzyn, warzyw i owoców o różnorodnej strukturze. Wśród odmian tego typu ostrzy szczególne miejsce zajmuje nóż typu Santoku. Profesjonalne narzędzie pochodzące z kuchni japońskiej wyróżniające się specyficznym kształtem. Prosta krawędź i łukowy grzbiet zapewnia błyskawiczne szatkowanie warzyw i owoców. Początkowo niewygodny w użyciu, z czasem okazuje się niezastąpiony.

Czytaj:   Top 5 blogów o szyciu

Nóż uniwersalny

Najpopularniejsze wśród ostrz – noże uniwersalne. Do grupy tych narzędzi należy nóż szefa kuchni charakteryzujący się wąskim ostrzem i niezwykłą poręcznością. Wykorzystywany głównie do obierania, krojenia, cięcia oraz innych kuchennych czynności. Nóż do chleba wyróżnia się specjalnym ostrzem i ząbkowatym zakończeniem, dzięki któremu możliwe jest przekrojenie świeżego oraz czerstwego pieczywa bez szarpania wnętrza chleba. Tasak to prostokątny nóż wykorzystywany przede wszystkim do mięsa. Masywny, długi z grubym kręgosłupem umożliwiający posiekanie nie tylko mięsa, ale również kości. Cechą charakterystyczną jest dziurka na końcu noża umożliwiająca powieszenie go w dowolnym miejscu.

Czytaj:   Czyszczenie kanapy- łatwe czy trudne?

Amatorzy korzystają głównie z dwóch lub trzech ostrzy. Jednak profesjonalni kucharze i fascynacji gotowanie doskonale wiedzą, że nóż jest niezwykle ważnym przyrządem kuchennym. Najczęściej używany wpływa na wygląd naszych potraw i wygodę gotowania. Kupując nóż warto jednak poświęcić trochę czasu żeby kupić taki, który będzie nam służył przez lata. W tym celu koniecznie trzeba skorzystać z oferty sklepów, które ofeuja wyłącznie towar pochodzący od sprawdzonych producentów. Takim sklepem jest m.in. sklep porcelana24.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *